Ukrainos karinės žvalgybos pareigūnas: „Rusija vis dar turi potencialo vykdyti ilgalaikį karą prieš Ukrainą“

Aukšto rango Ukrainos žvalgybos pareigūnas perspėjo, kad Ukraina gali prarasti rytinį Luhansko regioną ir kad šiuo metu ji yra nepakankamai apginkluota ir jai trūksta amunicijos.

Vadimas Skibickis.<br>„Twitter“ nuotr.
Vadimas Skibickis.<br>„Twitter“ nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 8:19 PM

„Padėtis labai sudėtinga, nes rusai turi didelę turimos ginkluotės persvarą“, – sako Ukrainos karinės žvalgybos vadovo pavaduotojas Vadimas Skibickis.

Ketvirtą mėnesį vykstantis karas Ukrainoje virto artilerijos mūšiu, kuris, pasak V.Skibickio, mažina tiek Rusijos, tiek Ukrainos pajėgas, tačiau Maskva vis dar turi pranašumą dėl savo ginklų atsargų, o Kijevas yra beveik visiškai priklausomas nuo Vakarų tiekiamų ginklų ir amunicijos.

„Mūsų skaičiavimais, Rusija vis dar turi potencialo vykdyti ilgalaikį karą prieš Ukrainą“, – sakė V.Skibickis.

„Mes pereiname prie NATO standarto, kuris visų pirma yra 155 milimetrų [artilerijos sistema]. Tačiau šiandien to dar nepakanka, kad visiškai sulėtėtų Rusijos ginkluotųjų pajėgų puolimo tempas“. – pridūrė jis.

Ukrainos karinės žvalgybos perspėjimas ir vertinimas pasirodė Kijevui vis garsiau kalbant apie nesėkmes mūšio lauke rytiniame Donbaso regione, kur dėl įnirtingų kovų strategiškai svarbiame Ukrainos fronto linijos mieste Luhansko srityje – Severodonecke – Rusijos kariai pamažu žengia į priekį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ne kartą perspėjo, kad jo šalies kariuomenė gali atsakyti tik maždaug vienu artilerijos sviediniu į dešimt paleistų iš Rusijos, o Kijevas birželio 15 d. Briuselyje vyksiančiame susitikime su NATO turėtų pateikti Vakarų šalių vyriausybėms naujus prašymus dėl ginklų, šaudmenų ir gynybinės įrangos.

Nepaisant sankcijų ir sumažėjusių pajėgumų, V.Skibickis teigia, kad Rusija dar bent metus gali tęsti dabartinę kovinę veiklą negamindama daugiau ginklų.

Nors Maskvai nepavyko įgyvendinti savo pirminių planų ir šiuo metu ji persvarsto savo karo tikslus norėdama sutelkti pajėgas rytuose, Kremlius neatsisakė savo pirminio tikslo užgrobti Ukrainos teritoriją, perspėjo jis.

„Visos Rusijos pastangos šiuo metu nukreiptos į mūsų [karinės] grupuotės rytuose apsupimą ir bandymą bent jau užbaigti užduotį, kurią sau iškėlė Rusijos kariuomenės generalinis štabas“, – sakė V.Skibickis.

Kijevas neskelbia bendro savo karinių nuostolių skaičiaus, tačiau Ukrainos pareigūnai teigė, kad kasdien fronto linijoje žūsta nuo 100 iki 200 šalies karių.

V.Skibickis teigia, kad jei Rusijai pavyks prasiveržti pro Severodonecką ir jo miestą dvynį Lysyčanską, esantį kitapus Siverskio Donecko upės, ji greičiausiai perorientuos savo jėgas Ukrainos pietuose aplink tokius miestus kaip Zaporožė ir Chersonas, kur jos pajėgos jau yra įsitvirtinusios neribotai kampanijai.

„Pagrindiniai šios vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“ tikslai dar nepasiekti, – sakė V.Skibickis. – Taigi V.Putinas tęs karą prieš mūsų šalį“.

Parengta pagal „RFE/RL“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.