Ankara: Turkijai nereikia niekieno leidimo karinėms kampanijoms Sirijoje

Turkija ketvirtadienį perspėjo, kad jai nereikia niekieno leidimo surengti naują karinį puolimą prieš įtariamus kurdų kovotojus Sirijoje. Užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu komentarai paskelbti praėjus dviem dienoms po viršūnių susitikimo Teherane, per kurį Rusija ir Iranas pasisakė prieš Turkijos siūlomą naują kampaniją Šiaurės Sirijoje.

Turkijos karinės pajėgos Sirijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Turkijos karinės pajėgos Sirijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-21 12:45

„Mes apsikeitėme idėjomis, bet niekada neprašėme ir niekada nesiekiame leidimo savo karinėms operacijoms“, – interviu televizijai sakė M. Cavusoglu. – Neprašysime niekieno leidimo kovai su terorizmu. Tai gali atsitikti bet kada, staiga“, – sakė jis, turėdamas omenyje naujo karinio puolimo pradžią.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas jau kelis mėnesius įspėja, kad netrukus Turkija pradės naują sausumos kampaniją Sirijoje. Puolimas būtų jau penktasis nuo 2016 metų. Dauguma ankstesnių kampanijų buvo nukreiptos prieš kurdų kovotojus, kuriuos Ankara sieja su grupe, per dešimtmečius vykstantį sukilimą kovojančia prieš Turkijos valstybę.

Tiek Rusija, tiek Iranas turi reguliarią arba nereguliarią kariuomenę tose srityse, kurios minimos kaip galimi naujo Turkijos puolimo taikiniai. Per konfliktą Teheranas ir Maskva palaikė Sirijos vyriausybę, Ankara rėmė sukilėlius.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei anksčiau sakė R. T. Erdoganui, kad naujas Turkijos puolimas būtų „žalingas“ regionui.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po viršūnių susitikimo pareiškė, kad Maskva ir Ankara vis dar nesutaria dėl Sirijos. Vašingtonas taip pat paragino NATO narę Turkiją elgtis santūriai. Kurdų kovotojai atliko pagrindinį vaidmenį JAV vadovaujamoje kampanijoje prieš „Islamo valstybės“ grupuotę Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.