Įtampa pietryčių Azijoje neslūgsta: Taivano sąsiaurio vidurio liniją kirto 68 kinų lėktuvai, 13 karo laivų

Taivano Gynybos ministerija pranešė, kad penktadienį Taivano sąsiaurio vidurio liniją kirto 68 kinų naikintuvai ir 13 karo laivų.

Prancūzijoje pagaminti naikintuvai „Mirage 2000“ Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijoje pagaminti naikintuvai „Mirage 2000“ Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rugpjūčio 5 d. Kinijos naikintuvai ir karo laivai kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rugpjūčio 5 d. Kinijos naikintuvai ir karo laivai kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos kariniai sraigtasparniai netoli Taivano. Rugpjūčio 4 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos kariniai sraigtasparniai netoli Taivano. Rugpjūčio 4 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Kinija trečiadienį tvirtino, kad jos karinės pratybos aplink Taivano sąsiaurį po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymo Taivane yra<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Kinija trečiadienį tvirtino, kad jos karinės pratybos aplink Taivano sąsiaurį po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymo Taivane yra<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 9:14 AM, atnaujinta Aug 5, 2022, 3:21 PM

Kinija vykdo didžiules karines pratybas vandenyse aplink Taivaną, taip reaguodama į JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi šios savaitės vizitą saloje.

„Smerkiame komunistų kariuomenę dėl sąsiaurio vidurio linijos tyčinio kirtimo ir jūros bei oro [erdvės] aplink Taivaną puldinėjimo“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

„Iki 11 val. daug Kinijos karo lėktuvų ir laivų grupių vykdė pratybas aplink Taivano sąsiaurį ir kirto sąsiaurio vidurio liniją, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

„Šios Kinijos karinės pratybos – ar tai būtų balistinių raketų paleidimas, ar sąmoningas sąsiaurio vidurio linijos kirtimas – yra itin provokuojamas aktas“, – pridūrė ministerija.

Išilgai sąsiaurio, skiriančio Taivaną ir Kinijos žemyninę dalį, einanti vidurio linija nėra oficiali, bet abi pusės jos dažniausiai laikosi.

Kinija nuo ketvirtadienio rengia didžiulio masto pratybas aplink Taivaną, protestuodama dėl saloje surengto JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito.

Anksčiau kariniai laivai ir lėktuvai retai kada kirsdavo sąsiaurio vidurio liniją, bet Kinijos įsibrovimų padažnėjo, kai 2020 metais Pekinas paskelbė, jog neoficiali linija nebeegzistuoja.

Šios linijos kirtimas yra opus, nes Taivano sąsiauris siauriausioje vietoje tėra 130 km pločio, tad įsibrovimai didina karinių incidentų riziką.

Pastaraisiais metais Pekinas vis dažniau siųsdavo savo pajėgas arti Taivano.

Didžiąją daugumą šių atvejų sudaro karinių orlaivių praskridimai per Taivano oro gynybos identifikacijos zonos (ADIZ) pietvakarinį kampą.

ADIZ nesutampa su Taivano teritorine oro erdve – ji apima daug didesnę teritoriją, persidengia su dalimi Kinijos oro gynybos atpažinimo zonos ir netgi apima dalį žemyninės Kinijos.

Tačiau per šią savaitę vykstančias karines pratybas Kinija daug kartų pažeidė sąsiaurio vidurio liniją.

Trečiadienį Taivanas pranešė apie 49, o ketvirtadienį – apie 44 atvejus, kai vidurio liniją kirto Kinijos kariniai orlaiviai.

Taivano atsakas 

Taivano premjeras pasmerkė Kiniją kaip „blogą kaimynę“ po to, kai jos kariuomenė vėl pradėjo kovinio šaudymo pratybas aplink salą.

Su Tseng-changas žurnalistams sostinėje Taipėjuje sakė manąs, kad Kinija savo karinėmis pratybomis savavališkai niokoja Taivano sąsiaurį – dažniausiai pasaulyje naudojamą vandens kelią, o jos veiksmus smerkia kitos kaimyninės šalys ir visas pasaulis.

„Neleis izoliuoti Taivano“​ 

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi penktadienį sakė, kad Jungtinės Valstijos „neleis“ Kinijai izoliuoti Taivano, kai jos vizitas autonominėje saloje išprovokavo Pekino įtūžį.

„Jie gali mėginti neleisti Taivanui lankytis ar dalyvauti kitose vietose, bet neizoliuos Taivano, neleisdami mums ten keliauti“, – N. Pelosi sakė žurnalistams Tokijuje.

„Rengėme aukšto lygio – senatorių – vizitus pavasarį, abiejų partijų. Tęsiame vizitus ir neleisime izoliuoti Taivano“, – pabrėžė Atstovų Rūmų vadovė.

N. Pelosi į Japoniją atvyko baigdama kelionę po Aziją, įskaitant viešnagę Taivane, kai ji nepaisė Kinijos grėsmingų perspėjimų ir tapo aukščiausio rango JAV pareigūne, aplankiusia demokratinę salą per pastaruosius 25 metus.

N. Pelosi šių pratybų tiesiogiai nekomentavo, bet pakartojo, kad jos vizitai Azijos šalyse, įskaitant Taivaną, „nėra skirti pakeisti status quo“ regione.

„Jų esmė... – visi teisės aktai ir susitarimai, nustatę, kokie yra mūsų santykiai. Palaikyti taiką Taivano sąsiauryje ir išlaikyti status quo“, – kalbėjo ji.

Vėliau penktadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pasmerkė Kinijos karines pratybas aplink Taivaną, pavadinęs jas „reikšminga eskalacija“. 

A. Blinkenas sakė, kad „nėra jokio pateisinimo“ šioms pratyboms, kurias Kinija pradėjo reaguodama į JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymą Taivane. 

„Šie provokaciniai veiksmai yra reikšminga eskalacija“, – sakė J. Blinkenas po derybų su Pietryčių Azijos šalių užsienio reikalų ministrais Pnom Penyje.

Pasak valstybės sekretoriaus, šios savaitės priešprieša yra naujausias Pekino bandymas pakeisti trapų status quo dėl autonominio Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorija ir žada kada nors susigrąžinti, prireikus – jėga. 

A. Blinkenas sakė, kad neseniai Indonezijoje susitikęs su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi įspėjo jį, kad N. Pelosi veikiausiai vyks į Taivaną. N. Pelosi tapo aukščiausio rango Amerikos pareigūne, aplankiusia demokratinę salą per pastaruosius 25 metus.  

„Numatėme, kad Kinija gali imtis tokių veiksmų – tiesą sakant, numatėme būtent tokį scenarijų“, – kalbėjo A. Blinkenas.

„Akivaizdu, kad Atstovų Rūmų pirmininkės vizitas buvo taikus. Tokiam kraštutiniam, neproporcingam ir eskaluojančiam kariniam atsakui nėra jokio pateisinimo“, – pabrėžė jis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.