Dėl Kinijos grėsmės Japonija svarsto galimybę apsirūpinti ilgo nuotolio raketomis

Japonija svarsto galimybę aprūpinti savo kariuomenę daugiau kaip tūkstančiu ilgo nuotolio sparnuotųjų raketų, siekiant padidinti šalies gebėjimą apsiginti, regione didėjant Kinijos keliamai grėsmei, sekmadienį pranešė laikraštis „Yomiuri Shimbun“.

Japonija svarsto galimybę aprūpinti savo kariuomenę daugiau kaip tūkstančiu ilgo nuotolio sparnuotųjų raketų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Japonija svarsto galimybę aprūpinti savo kariuomenę daugiau kaip tūkstančiu ilgo nuotolio sparnuotųjų raketų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2022, 1:33 PM

Šalis planuoja modernizuoti savo turimas priešlaivines raketas, dabar galinčias nuskrieti apie 100 km, kad jos galėtų smogti taikiniams apie 1 000 km spinduliu. Toks veikimo nuotolis siektų Kinijos pajūrio sritis, taip pat Šiaurės Korėją, nurodė laikraštis, remdamasis neįvardytais šaltiniais.

Taip pat reikės modifikuoti dabar Japonijos naudojamus laivus ir lėktuvus, kad jie galėtų nešti naujas raketas, galinčias smogti ir taikiniams sausumoje, sakoma pranešime.

Raketas planuojama dislokuoti pietvakariniams Kiūšių regione ir aplink jį, taip pat mažose salose Japonijos pietvakariniuose vandenyse netoli Taivano ir aplink jas, rašo „Yomiuri Shimbun“.

Su šį pranešimą galinčiais pakomentuoti Japonijos pareigūnais susisiekti kol kas nepavyko.

Šis planas būtų dalis Japonijos pastangų sumažinti jos turimų raketų pajėgumų atsilikimą nuo Kinijos naudojamų sistemų, taip pat užtikrinti geresnę atsvarą Šiaurės Korėjos keliamai grėsmei, pažymėjo „Yomiuri Shimbun“.

Japonijos kariuomenė nėra oficialiai pripažįstama pagal šalies konstituciją, parengtą po Antrojo pasaulinio karo, o gynybos išlaidos apsiriboja pagrindiniams ginamiesiems pajėgumams palaikyti.

Tačiau pastaruoju metu padidėjus geopolitinei įtampai, be kita ko, dėl Rusijos karinės invazijos Ukrainoje ir Kinijos vis agresyvesnės retorikos Taivano atžvilgiu, Japonijoje garsėjo raginimai iš naujo svarstyti šalies gynybos programas.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida žadėjo reikšmingai padidinti išlaidas gynybai, kurios iki šiol sudarydavo apie 1 proc. bendrojo vidaus produkto.

Vietos žiniasklaida taip pat pranešė, kad Japonijos gynybos ministerija tikriausiai prašys kitiems fiskaliniams metams skirti jai 5,5 trln. jenų (40 mlrd. eurų). Ši suma būtų šiek tiek didesnė negu skirta šiems metams – 5,18 trln. jenų (37,7 mlrd. eurų).

Tačiau ministerija taip pat tikriausiai prašys patvirtinti programas, kurių kaina dar nėra įvertinta, įskaitant ilgo nuotolio raketų modernizacijos projektą, rašo dienraštis „Asahi Shimbun“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.