NATO vadovas: Rusijos vykdoma Arkties militarizacija yra „strateginis iššūkis“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį baigdamas vizitą Kanadoje pabrėžė būtinybę stiprinti saugumą Aljanso šiauriniame sparne Rusijai atgrasyti.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2022, 12:05 PM

„Tolimoji šiaurė yra strategiškai svarbi euroatlantiniam saugumui“, – sakė J. Stoltenbergas per spaudos konferenciją Kanados oro pajėgų bazėje Kold Leike Albertos provincijoje.

Jis pažymėjo, kad Suomijai ir Švedijai prisijungus prie NATO, septynios iš aštuonių Arkties regiono valstybių bus Aljanso narės.

Gegužę Švedija ir Suomija drauge pateikė paraiškas įstoti į NATO, po Rusijos invazijos į Ukrainą nutarusios atsisakyti ilgametės nesijungimo prie karinių blokų politikos.

„Trumpiausias kelias Rusijos raketoms ir bombonešiams į Šiaurės Ameriką būtų per Šiaurės ašigalį, – sakė J. Stoltenbergas. – Dėl to Šiaurės Amerikos oro ir kosmoso erdvės gynybos vadavietės (NORAD) vaidmuo Šiaurės Amerikai, o kartu ir NATO, yra gyvybiškai svarbus.“

Aljanso vadovas ir Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau drauge apžiūrėjo Šaltojo karo laikų ankstyvojo perspėjimo radarą ir stebėjo karines pratybas.

Rusijos pajėgumai tolimojoje šiaurėje „yra strateginis iššūkis visam Aljansui“, sakė J. Stoltenbergas, atkreipdamas dėmesį į reikšmingą Rusijos karinės galios didinimą regione.

Pasak jo, tai apima „šimtų naujų ir buvusių sovietinių karinių objektų Arktyje atidarymą“ ir tos teritorijos naudojimą „kaip pažangiausių ginklų, įskaitant hipergarsines raketas, bandymų poligoną“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.