Slovakijai atsisakant naikintuvų MiG, lenkai ir čekai žada saugoti šalies oro erdvę

Slovakijai atsisakant naikintuvų MiG, lenkai ir čekai žada saugoti šalies oro erdvę

Naikintuvai MiG-29.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Naikintuvai MiG-29.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2022, 5:36 PM, atnaujinta Aug 27, 2022, 7:37 PM

Slovakijai atsisakant savo senųjų sovietų gamybos naikintuvų MiG-29, Lenkija ir Čekija šeštadienį pasirašė susitarimą dėl Slovakijos oro erdvės apsaugos.

Oro erdvę NATO sąjungininkai saugos tol, kol Slovakija gaus naujųjų naikintuvų F-16 iš Jungtinių Valstijų, o tai turėtų įvykti 2024 metais.

Pagal susitarimą, Lenkija ir Čekija skirs būtinų pajėgų greitam reagavimui Slovakijos oro erdvės pažeidimų atvejais.

Susitarimą vienoje Slovakijos oro pajėgų bazėje pasirašė Lenkijos, Čekijos ir Slovakijos gynybos ministrai Mariuszas Blaszczakas, Jana Černochova ir Jaroslavas Nadas.

M. Blaszczakas pareiškė, jog pagal susitarimą du Lenkijos naikintuvai F-16 Slovakijos oro erdvėje pradės patruliuoti nuo rugsėjo 1 dienos ir pavadino tai būdu kaimyninėms šalims „atgrasyti galimą agresorių“. Slovakija turi trumpą sieną su Ukraina, į kurią vasarį įsiveržė Rusijos pajėgos.

Slovakija turi 11 naikintuvų MiG-29 ir J. Nadas praėjusį mėnesį sakė, jog šalis gali apsvarstyti galimybę tam tikromis sąlygomis perduoti juos Ukrainai.

Per bendrą spaudos konferenciją paklaustas, ar šie naikintuvai galėtų būti perduoti Ukrainai, J. Nadas atsakė, jog Slovakija su Ukraina ir Europos Sąjungos (ES) sąjungininkais tariasi dėl geriausių būdų padėti Kyjivui. Tačiau ministras pažymėjo kol kas negalįs pasakyti, kokia tai galėtų būti pagalba.

Rusijai vasario 24 dieną pradėjus invaziją į Ukrainą, Kyjivas ragina Vakarų sąjungininkus perduoti Ukrainai karo lėktuvų, kad šalis galėtų pažaboti Rusijos pranašumą ore.

Lenkija, Čekija ir Slovakija priklauso regionui, kurį Šaltojo karo dešimtmečiais kontroliavo Maskva. Daugelis šio regiono gyventojų baiminasi, jog tuo atveju, jeigu Rusija nebus sustabdyta Ukrainoje, naujais atgijusių Maskvos imperinių užmojų taikiniais galėtų tapti jų šalys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.