Kremlius kritikuoja NATO planus didinti karinį buvimą Arktyje

Rusija kritikuoja NATO planus didinti karinį buvimą Arktyje.

D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-29 16:40

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusija tokius Aljanso ketinimus vertina „neigiamai“. „Rusija tinkamomis priemonėmis gins savo interesus“, – tvirtino D. Peskovas.

Maskva reiškia pretenzijas į 1,2 mln. kvadratinių kilometrų Arkties teritorijų, o ypač į ten glūdinčius naftos ir dujų išteklius.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas praėjusį savaitgalį pareiškė Vokietijos laikraščiui „Welt am Sonntag“, kad „NATO turi padidinti savo karinį buvimą Arktyje“. J. Stoltenbergas pažymėjo, kad Rusija ten šiuo metu vėl atidaro sovietines karines bazes ir dislokuoja modernią ginkluotę, įskaitant hipergarsines raketas.

Arkties regionas apima teritorijas, priklausančias JAV, Danijai, Suomijai, Islandijai, Kanadai, Norvegijai, Švedijai ir Rusijai.

Kanados premjeras Justinas Trudeau ir J. Stoltenbergas šį mėnesį savo susitikimo Kanadoje metu daug kalbėjo apie šiai šaliai priklausančios Arkties regiono dalies gynybą. Po J. Stoltenbergo vizito Kanadoje atkreiptas dėmesys į tai, kad Rusija yra vienintelė Arkties regiono teritorijų turinti šalis, nepriklausanti NATO.

Penktadienį JAV valstybės departamentas paskelbė, kad pirmą kartą paskirs specialųjį pasiuntinį Arkties regionui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.