„Hamas“ sako Gazos Ruože įvykdęs mirties bausmę penkiems palestiniečiams

Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ sekmadienį paskelbė įvykdęs mirties bausmę penkiems palestiniečiams, iš jų dviem – už „kolaboravimą“ su Izraeliu.

Gazos ruožas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gazos ruožas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2022, 11:33 AM, atnaujinta Sep 4, 2022, 12:12 PM

Tai pirmosios egzekucijos už kolaboravimą palestiniečių anklave per daugiau nei penkerius metus.

„Sekmadienio rytą mirties bausmė įvykdyta dviem nuteistiesiems už kolaboravimą su okupantu (Izraeliu) ir dar trims – baudžiamosiose bylose“, – sakoma „Hamas“ pareiškime.

Jame priduriama, kad kaltinamiesiems anksčiau buvo suteiktos „visos teisės gintis“.

„Hamas“ vidaus reikalų ministerija nurodė tų penkių palestiniečių inicialus ir gimimo metus, tačiau nepateikė jų vardų ir pavardžių.

Už „kolaboravimą“ su Izraeliu mirties bausmė įvykdyta dviem 1978 ir 1968 metais gimusiems vyrams.

Vyresnysis iš jų buvo Chan Juniso miesto, esančio blokados paveikto Gazos Ruožo pietuose, gyventojas. Jis buvo nuteistas už tai, kad 1991 metais teikė Izraeliui „informaciją apie pasipriešinimo žmones, jų gyvenamąsias vietas... ir raketų paleidimo aikštelių vietas“, teigė „Hamas“.

Antrasis palestinietis myriop buvo pasmerktas už tai, kad 2001 metais teikė žydų valstybei žvalgybinę informaciją, „lėmusią Izraelio pajėgų taikymąsi į piliečius ir jų kankinystę“, priduriama pareiškime.

Pareiškime nurodoma, kad kiti trys asmenys buvo nuteisti už žmogžudystę.

Pirmosios egzekucijos per penkerius metus

Pastaraisiais metais „Hamas“ už „kolaboravimą“ su Izraeliu mirties bausmę skyrė keletui žmonių, tačiau egzekucijos, apie kurias pranešta sekmadienį, yra pirmosios nuo 2017-ųjų gegužės.

Trys palestiniečiai – Ashrafas Abu Leila, Hishamas al Aloulas ir Abdallah al Nasharas – mirties bausmės sulaukė už vaidmenį nužudant „Hamas“ karo vadą.

Egzekucijos buvo įvykdytos viešai, ir šimtai žmonių galėjo jas stebėti.

Vos prieš kelias savaites tie trys palestiniečiai buvo suimti dėl Mazeno Faqhos, kuris, kaip įtariama, buvo nušautas Izraelio vardu, nužudymo.

Palestiniečių įstatymai numato galimybę pasmerkti nuteistuosius myriop, bet okupuotame Vakarų Krante pastaraisiais metais tokios bausmės nevykdytos.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas, dirbantis Vakarų Kranto Ramalos mieste, pasirašė Jungtinių Tautų protokolą dėl mirties bausmės panaikinimo.

Pasak Palestiniečių žmogaus teisių centro, „Hamas“ paskelbė 180 mirties nuosprendžių ir 33 iš jų įvykdė „be palestiniečių prezidento leidimo, taip pažeisdamas įstatymus“.

2007 metais Gazos Ruože tarp M. Abbaso judėjimo „Fatah“ ir „Hamas“ stovyklų kilo kruvini susirėmimai. Nuo to laiko „Hamas“ valdo Gazos Ruožą, o „Fatah“ – Palestinos Autonomiją, įsikūrusią Vakarų Kranto Ramalos mieste.

Nuo 2007 metų „Hamas“ ir Izraelis kariavo keturis karus ir dalyvavo daugybėje mažesnių susirėmimų. Vėliausias iš jų įvyko pernai gegužę. Izraelis, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga šį judėjimą laiko teroristine organizacija dėl jos išpuolių prieš Izraelio civilius gyventojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.