Biškekas: Kirgizijos ir Tadžikijos lyderiai įsakė pajėgoms „trauktis“ po susirėmimų

Tadžikijos prezidentas Emomalis Rahmonas penktadienį Uzbekijoje vykusiame viršūnių susitikime pasikalbėjęs su Kirgizijos vadovu Sadyru Japarovu, nurodė savo pajėgoms atitraukti pajėgas po susirėmimų pasienyje, per kuriuos buvo sužeista dešimtys žmonių.

Kirgizijos prezidentas Sadyras Japarovas ir Tadžikijos prezidentas Emomalis Rahmonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kirgizijos prezidentas Sadyras Japarovas ir Tadžikijos prezidentas Emomalis Rahmonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 5:12 PM

Prezidentų susitikimas įvyko Rusijai pasiūlius tarpininkauti ir paraginus imtis „neatidėliotinų“ priemonių, kad būtų sustabdyti susirėmimai, per kuriuos dešimtys žmonių buvo sužeisti, o keli žuvo.

Kone pusė 970 km ilgio sienos tarp abiejų neturtingų, kalnuotų kaimynių yra ginčijama, prie jos nuolat kyla kovų.

2021 metais per precedento neturinčius abiejų pusių susirėmimus žuvo 50 žmonių.

„Abiejų šalių vadovai susitarė pavesti atitinkamoms struktūroms nutraukti ugnį ir atitraukti pajėgas bei įrangą nuo kontakto linijos“, – sakoma Kirgizijos prezidentūros pareiškime, šalies valdžios institucijoms paskelbus apie pasiektą paliaubų susitarimą.

Įsakymai buvo duoti, pareigūnams Kirgizijos sostinėje Biškeke pareiškus, kad abiejų kalnuotų ir neturtingų valstybių saugumo vadovai susitarė dėl paliaubų nuo penktadienio 13 valandos Lietuvos laiku.

„Apšaudymo intensyvumas smarkiai sumažėjo, tačiau kai kuriose pasienio teritorijose Tadžikijos kariuomenė nuolatos apšaudo kirgizų pozicijas“, – sakė Kirgizijos pasienio tarnyba po to, kai buvo pasiektas susitarimas.

Tuo tarpu Tadžikijos vyriausybės naujienų portale teigiama, kad padėtis pasienyje yra „palyginti stabili“.

Per susitikimą rytiniame Uzbekistano Samarkando mieste abu lyderiai taip pat susitarė paspartinti komisijos, kuriai pavesta išsiaiškinti nesutarimus dėl sienos, darbą, sakoma Kirgizijos pranešime.

Biškekas apkaltino Tadžikijos pajėgas paaštrinus kovas ir apšaudžius raketomis šalies pietryčiuose esantį pasienio miestą Batkeną, kuriame gyvena apie 30 tūkst. žmonių.

Viršūnių susitikime Uzbekistane taip pat dalyvavo didelę įtaką Centrinei Azijai turintys lyderiai – Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

Paskelbus paliaubas, Rusijos užsienio reikalų ministerija pakartojo pasiūlymą prižiūrėti šalių derybas ir paprašė jų derėtis dėl ginčo užbaigimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.