Kipras pasveikino „svarbų“ JAV ginklų embargo atšaukimą

Kipro prezidentas Nikosas Anastasiadis šeštadienį pasveikino „svarbų“ Vašingtono sprendimą visiškai panaikinti dešimtmečius galiojusį ginklų embargą, tačiau su sąlyga, kad Nikosija ir toliau neleis Rusijos karo laivams įplaukti į savo uostus.

Kipro prezidentas Nikosas Anastasiadis.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Kipro prezidentas Nikosas Anastasiadis.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2022, 1:32 PM

JAV įvedė ginklų embargą visam Kiprui 1987 metais, tikėdamosi, kad tai paskatins Kipro susivienijimą.

Viduržemio jūros sala yra padalyta į tarptautiniu mastu pripažintą Kipro Respubliką ir separatistinę valstybę, įkurtą po 1974 metų Turkijos invazijos, pradėtos reaguojant į perversmą, kurį rėmė tuo metu Graikiją valdžiusi karinė chunta.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį panaikino Kiprui taikomus prekybos gynybos srityje apribojimus, sakė JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price‘as.

N. Anastasiadis sakė, kad „su dideliu pasitenkinimu“ sveikina pranešimą „apie visišką JAV ginklų embargo panaikinimą“ jo šaliai, labiausiai į rytus nutolusiai Europos Sąjungos narei.

Kritikai teigė, kad embargas duoda priešingą rezultatą, nes verčia Kiprą ieškoti kitų partnerių, o NATO narė Turkija nuo 1974 metų invazijos yra dislokavusi savo pajėgas Šiaurės Kipre.

2019 metų gruodį JAV Kongresas nubalsavo už ginklų embargo panaikinimą, kad būtų leista eksportuoti „nemirtiną“ karinę įrangą.

JAV pareigūnai nerimavo, kad dėl šio draudimo Kipras suartėjo su Rusija, nes 2015 metais sala pasirašė su ja susitarimą dėl prieigos prie savo uostų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.