JAV ir Pietų Korėja po Šiaurės Korėjos raketos bandymo pradeda karines pratybas

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos pirmadienį pradėjo savo pirmas po penkerių metų pertraukos bendras karinio jūrų laivyno pratybas prie Korėjos pusiasalio.

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos pirmadienį pradėjo savo pirmas po penkerių metų pertraukos bendras karinio jūrų laivyno pratybas prie Korėjos pusiasalio.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos pirmadienį pradėjo savo pirmas po penkerių metų pertraukos bendras karinio jūrų laivyno pratybas prie Korėjos pusiasalio.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2022, 9:28 AM

Pratybos prasidėjo kitą dieną po Šiaurės Korėjos įvykdyto balistinės raketos bandymo.

Vašingtonas yra svarbus Seulo sąjungininkas. Dėl branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos grėsmės JAV yra dislokavusios Pietų Korėjoje maždaug 28,5 tūkst. savo karių.

Gegužę dirbti pradėjęs Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas yra pažadėjęs intensyvinti bendras karines pratybas su amerikiečiais, nepasiteisinus jo pirmtako diplomatijai su Šiaurės Korėja.

Keturias dienas truksiančiose pratybose prie rytinių Pietų Korėjos krantų dalyvaus per 20 laivų, taip pat daug lėktuvų, bus vykdomos mokomosios operacijos prieš laivus ir povandeninius laivus, taktiniai manevrai ir kiti veiksmai, sakoma Pietų Korėjos karinio jūrų laivyno pranešime.

Pchenjanas šiemet įvykdė rekordinę ginklų bandymų virtinę ir anksčiau šį mėnesį peržiūrėjo savo įstatymus dėl branduolinių pajėgumų, įtvirtindamas „pirmo smūgio“ doktriną ir pažadėdamas niekada neatsisakyti branduolinių ginklų.

JAV ir Pietų Korėja seniai vykdo bendras karines pratybas, bet tvirtina, kad jos yra vien gynybinio pobūdžio. Šiaurės Korėja jas laiko invazijos repeticijomis.

Praėjusį mėnesį JAV ir Pietų Korėja surengė didžiausias nuo 2018-ųjų bendras karines pratybas. Prieš tai didelės pratybos nevyko dėl COVID-19 pandemijos ir diplomatinių bandymų užmegzti ryšį su Pchenjanu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.