Užfiksavus „branduolinio traukinio“ judėjimą – spėlionės dėl būsimų Kremliaus veiksmų: gali siųsti žinią Kijevui

Centrinėje Rusijoje pastebėtas traukinys sukėlė spėliones apie branduolinę eskalaciją Ukrainos kare. Anot Lenkijos gynybos eksperto Konrado Muzykos, šis traukinys siejamas su Rusijos gynybos ministerijos padaliniu, kuris atsakingas už branduolinės amunicijos saugojimą, gabenimą ir išdavimą. Tačiau K. Muzyka pareiškė, jog tai tikrai nereiškia, kad Rusija ruošiasi branduoliniam smūgiui. Esą yra labiau tikėtinų paaiškinimų kaip signalo siuntimas Vakarams.

 Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 4, 2022, 10:29 PM, atnaujinta Oct 5, 2022, 10:08 AM

Ekspertas taip nurodė kitą galimą priežastį: Rusijos strateginės raketinės pajėgos paprastai rudenį intensyviai rengia pratybas ir traukinys gali rodyti pasirengimą atgrasymo pratyboms spalį.

Socialinėje medijoje pasirodė nuotraukų, kuriose matyti vienas ar keli rusų traukiniai, vežantys keletą retų lengvųjų šarvuočių BPM-97 Vystrel 4x4 su bokšteliais, kuriuose sumontuotos 30 mm patrankos. BPM-97 judėjimas sukėlė išskirtinį susidomėjimą, nes ši technika gali būti susijusi su Rusijos kariuomenės 12-ąja pagrindine valdyba, kuri prižiūri šalies branduolinį arsenalą.

Šios naujienos pasirodė dažnėjant Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir kitų Rusijos pareigūnų grasinimams dėl galimo branduolinių ginklų panaudojimo, Ukrainos pajėgoms toliau atgaunant teritorijas.

Interneto platybėse ši žinia netruko paplisti, ją aktyviai dalijosi vartotojai, vesdami išvadas apie artėjantį branduolinį karą. Tiesa ta, kad nors toks dislokavimas gali reikšti, kad rengiamasi grėsmingesnei branduolinei operacijai, be įprastų treniruočių operacijų, tokiam judėjimui yra daug kitų priežasčių, kai kurios iš jų – akivaizdžios.

Vakar internete pirmą kartą pasirodė vaizdo įrašas ir nuotrauka, kurioje užfiksuotas galbūt tas pats traukinys, vežantis BPM-97, taip pat kiti sunkvežimiai, tačiau ne iš karto aišku, kur ir kada jis buvo padarytas. Atvirųjų šaltinių žvalgybos entuziastų atlikta vaizdo įrašo geolokacija rodo, kad jis buvo padarytas Sergijevo Posade, Rusijos mieste į šiaurės rytus nuo Maskvos, o pats traukinys judėjo pietvakarių kryptimi.

Nors negalima tvirtai teigti, kad nuotraukoje užfiksuotas tas pats traukinys, kuris matomas vaizdo įraše, tai labai tikėtina, nes abiejose nuotraukose matomos tos pačios transporto priemonės.

Pirminis BPM-97 variantas, dar žinomas kaip KAMAZ-43269, buvo sukurtas praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje Rusijos federalinei saugumo tarnybai, geriau žinomai kaip FSB, priskirtiems sienos apsaugos daliniams. Vėliau jo versijos pradėtos naudoti Rusijos vidaus saugumo ir specialiųjų operacijų pajėgų pajėgose „Rosgvardija“, arba Nacionalinėje gvardijoje, taip pat šalies Federalinėje kalėjimų tarnyboje, Nepaprastųjų situacijų ministerijoje ir Gynybos ministerijoje.

Rusijos kariuomenėje BPM-97 apskritai beveik išimtinai siejami tik su vadinamaisiais „kontržvalgybos“ saugumo kontingentais, priklausančiais 12-ajai pagrindinei valdybai, kuri yra atsakinga už šalies branduolinio arsenalo elementų priežiūrą, palaikymą, apsaugą ir kitokią priežiūrą. Šiems padaliniams būtų pavesta lydėti branduolinius ginklus į operatyvinius padalinius.

Vaizdo įraše ar nuotraukoje nėra aiškių duomenų, kokiam daliniui ar daliniams priklauso šios transporto priemonės, tačiau minėtoji 12-oji valdyba neabejotinai turi padalinį Sergijevo Posade. Taip pat lieka neaišku, kokia galėtų būti jų galutinė paskirties vieta, jei vaizdai užfiksuoti šiomis dienomis.

Jau yra daug nepatvirtintų pranešimų, kuriuose teigiama, kad šių transporto priemonių judėjimas gali būti susijęs su būsimu kokiu nors Rusijos pasirengimo panaudoti branduolinį ginklą demonstravimu Ukrainoje ar jos apylinkėse.

Kalbų apie Rusijos galimybes panaudoti branduolinius ginklus neabejotinai padaugėjo, nes Ukrainos pajėgos per pastaruosius maždaug du mėnesius nuolat daro pažangą išlaisvindamos okupuotas teritorijas šalies rytuose ir pietuose.

Rusijos vyriausybė gali siekti panaudoti įprastines arba momentines branduolinės parengties pratybas, kurių metu dažnai vykdomi tiesioginiai strateginių ginklų sistemų be branduolinių kovinių galvučių šaudymai, kad pasiųstų strateginį signalą Ukrainai ir jos sąjungininkams, o traukinys su BPM-97 gali būti su visu tuo susijęs.

Kasmetinės didelio masto branduolinės parengties pratybos „Grom“ paprastai vyksta maždaug šiuo metų laiku. Atrodo, kad Rusijos valstybinės žiniasklaidos pranešimai, kuriuose buvo teigiama, kad šių metų pratybos „Grom“ vyks pavasarį, buvo neteisingi.

Atskiruose pranešimuose taip pat teigiama, kad didžiulis Rusijos specialiųjų misijų povandeninis laivas „Belgorod“, kuris, kaip žinoma, geba paleisti branduolinius užtaisus nešančias raketas, atrodo, išplaukė į jūrą.

Aukšto rango NATO šaltinis dienraščiui „The Times“ teigė, kad labiau tikėtina, jog V. Putinas pasirengimą panaudoti branduolinius ginklus gali pademonstruoti Juodojoje jūroje.

Nors šaltinis nurodo, kad toks jėgos demonstravimas būtų labiau tikėtinas, „nėra neįmanoma“, jog V. Putinas galėtų paleisti taktinį branduolinį ginklą Ukrainoje. Tačiau pats Rusijos lyderis neišvengtų rizikos.

„Jie galėtų netinkamai iššauti ir atsitiktinai pataikyti į Rusijos miestą netoli Ukrainos sienos, pavyzdžiui, Belgorodą“, – aiškino šaltinis.

Teigiama, kad NATO išsiuntė žvalgybos ataskaitą savo narėms ir sąjungininkėms, įspėdama jas apie Rusijos planus išbandyti branduolinį užtaisą galinčią nešti torpedą „Poseidon“, vadinamą „apokalipsės ginklu“. Manoma, kad Rusijos povandeninis laivas K-329 „Belgorod“, kuriame yra „Poseidon“, plaukia į Arktį. Pasak laikraščio „La Repubblica“, jį ketinama išbandyti Karos jūros rajone.

Neseniai socialinėje žiniasklaidoje taip pat pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip traukiniu gabenami trumpojo nuotolio balistinių raketų „Iskander-M“, galinčių nešti branduolines arba įprastines kovines galvutes, transporteriai-eksploatuokliai ir su jais susijusios pakrovimo transporto priemonės, nors taip pat neaišku, kada ir kur tas įrašas buvo nufilmuotas.

Kartu nėra aiškių požymių, kad BPM-97 pasirodymas tranzitu ar bet kuris kitas su branduoliniu ginklu galimai susijęs įvykis yra tiesiogiai susijęs su platesniu koordinuotu Rusijos strateginių pajėgų judėjimu dėl vykstančio karo Ukrainoje ar dėl jo kylančios įtampos su Vakarais.

Labai gali būti, kad traukinys, kuriuo gabenami BPM-97, gali būti visiškai nesusijęs su jokiais strateginiais branduoliniais pokyčiais. Ne paslaptis, kad Rusijos kariuomenė stengiasi rasti naujų dalinių, kuriuos galėtų skirti kovai Ukrainoje, taip pat papildomos šarvuotos technikos, kad kompensuotų didelius nuostolius, patirtus per pastaruosius maždaug septynis mėnesius.

Be to, Rusijos ginkluotosios pajėgos į Ukrainos mūšio lauką jau pasiuntė keletą retų šarvuotų transporto priemonių, įskaitant dalį šarvuotų kovos mašinų BMPT „Terminator“ ir vienkartinį tanko T-80UM2 prototipą. BM-30D aprūpinti BPM-97 neabejotinai suteiktų bent šiek tiek papildomos labai mobilios ugnies galios Rusijos pajėgoms, bandančioms sulaikyti Ukrainos pažangą.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti sunku patikėti, kad Rusija iš branduolinio saugumo dalinių perkeltų transporto priemones ir personalą kovoti Ukrainoje, jau pasirodė įrodymų, kad Rusijos strateginių raketinių pajėgų arba RVSN dalinių nariai buvo siunčiami į frontą kaip paprasti kariai. RVSN, kartais dar vadinamos Rusijos strateginėmis raketinėmis pajėgomis, yra atsakingos už šalies sausumos tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM) arsenalo su branduoliniais ginklais eksploatavimą, priežiūrą ir kitokį palaikymą.

Nors šių branduolinio saugumo kontingentų gebėjimas vykdyti bendras kovines operacijas galbūt yra ginčytinas, neabejotinai suprantama, kad jie yra palyginti gerai finansuojami ir turi aukštesnės klasės įrangą. Jie turėtų būti pajėgesni už beveik visiškai neapmokytus šauktinius, kurie, kaip pranešama, atvyko į fronto linijas po neseniai V. Putino paskelbtos dalinės mobilizacijos.

Kyla klausimų, kaip gali atrodyti turimas potencialių šauktinių kontingentas, nes pranešama, kad dešimtys tūkstančių rusų šiuo metu gali būti pabėgę iš šalies arba bando tai padaryti, kad išvengtų tarnybos Ukrainoje.

Šios pajėgos galėtų būti dislokuotos saugoti stacionarias pozicijas Ukrainoje ar kaimyninėse Rusijos teritorijose, kad padėtų atlaisvinti ir kitus įprastesnius dalinius.

Tai nereiškia, kad neverta stebėti ženklų apie galimą Rusijos branduolinių pajėgų judėjimą, tačiau priežastys, dėl kurių buvo pastebėtas traukinys su 30 mm patrankomis ginkluotais BPM-97 ir kitomis transporto priemonėmis, gali būti daug žemiškesnės.

Vakar Rusija pripažino, kad Ukrainos pajėgos pralaužė jos gynybą pietinėje Chersono srityje. Gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas sakė, kad ukrainiečiai užėmė teritoriją „pranašesnių tankų dalinių“ dėka ir „prasiskverbė į mūsų gynybos gilumą“.

Maskvoje įsikūrusi naujienų agentūra RBC pranešė, kad Rusijos vakarinės karinės apygardos vadas generolas pulkininkas Aleksandras Žuravliovas buvo atleistas iš pareigų, o jį pakeis generolas leitenantas Romanas Berdnikovas.

Chersonas yra vienas iš keturių regionų, kuriuos Maskva neteisėtai aneksavo praėjusią savaitę po Kremliaus skubotai surengto fiktyvaus referendumo. V. Putino įvykdytas žemės užgrobimas grasina perkelti konfliktą į naują pavojingą lygmenį, padidindamas branduolinio smūgio, kuris būtų maskuojamas kaip Rusijos teritorijos gynyba, galimybę.

Jungtinės Karalystės (JK) Lesterio universiteto akademikas ir branduolinių ginklų ekspertas profesorius Andrew Futteris sakė, kad branduolinis povandeninis laivas gali atlikti įvairias taktines funkcijas ir yra kur kas daugiau nei tik branduolinių ginklų pristatymo platforma. Jis užsiminė, kad, kaip ir traukinio atveju, Rusija bando pasiųsti įspėjimą Vakarams, kad šie liautųsi kišęsi į konfliktą.

Geostrategijos tarybos tyrimų direktorius James Rogersas teigė, kad neatmeta galimybės, jog Rusija galėtų suduoti branduolinį smūgį besiveržiančioms Ukrainos pajėgoms. Nors tokia tikimybė mažai tikėtina.

„Atsižvelgiant į Kremliaus sprendimų priėmimo kokybę šiuo metu, nereikėtų nieko nuvertinti. Rusai darosi beviltiški, tačiau tai būtų dramatiška eskalacija, kurią tokios šalys kaip Indija ir net Kinija neabejotinai pasmerktų“, – sakė jis.

Neaišku, kaip Vakarai reaguotų į branduolinį smūgį Ukrainai.

D. Rogersas sakė, kad tada Rusijai grėstų galimos plataus masto kibernetinės atakos, taip pat „ekonominis suspaudimas ir tolesnė parama Ukrainos vyriausybei ir ginkluotosioms pajėgoms“.

A.Futteris sakė, kad NATO sąjungininkai, atsakydami į smūgį Ukrainai, „atidarytų Pandoros skrynią“, ir pridūrė: „Jei Vakarai atsakydami panaudos branduolinius ginklus, tikrai neaišku, kas bus toliau“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas stengėsi sumenkinti Čečėnijos stipruolio Ramzano Kadyrovo raginimą panaudoti branduolinį ginklą Ukrainoje.

R. Kadyrovas vakar pareiškė, kad siunčia tris savo sūnus prisijungti prie kovos po to, kai paragino Maskvą imtis „drastiškesnių priemonių ir panaudoti mažo galingumo branduolinius ginklus“.

D. Peskovas gynėsi: „Regionų vadovai turi teisę išreikšti savo požiūrį. Net ir sunkiomis akimirkomis į bet kokius vertinimus nereikėtų įtraukti emocijų“.

Parengta pagal ELTA, „The Times“ ir „The Drive“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?