Š. Korėja sako išbandžiusi branduolines galvutes pajėgias nešti sparnuotąsias raketas

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas prižiūrėjo dviejų tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų paleidimą, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida ir pridūrė, kad šie ginklai pritaikyti nešti branduolines galvutes ir jau dislokuoti kariuomenės daliniuose.

​Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas prižiūrėjo dviejų tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų paleidimą, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida ir pridūrė, kad šie ginklai pritaikyti nešti branduolines galvutes ir jau dislokuoti kariuomenės daliniuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas prižiūrėjo dviejų tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų paleidimą, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida ir pridūrė, kad šie ginklai pritaikyti nešti branduolines galvutes ir jau dislokuoti kariuomenės daliniuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 8:22 AM, atnaujinta Oct 13, 2022, 10:02 AM

Pastaruoju metu Pchenjanas atliko virtinę balistinių raketų bandymų, kuriuos pavadino taktinėmis branduolinėmis pratybomis, imituojančiomis oro uostų ir karinių objektų Pietų Korėjoje sunaikinimą.

Analitikai perspėjo, kad izoliuotas režimas baigė rengtis dar vienam branduoliniam bandymui.

Prieš pataikydamos į taikinius, sparnuotosios raketos, kurios skrenda daug mažesniame aukštyje nei balistinės raketos, todėl jas sunkiau aptikti ir perimti, trečiadienį virš jūros įveikė 2 000 km atstumą, pranešė oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Kim Jong Unas išreiškė „didelį pasitenkinimą“ bandymais pagerinti sparnuotųjų raketų kovinį veiksmingumą, kurios, pasak KCNA, jau „dislokuotos Korėjos liaudies kariuomenės daliniuose, skirtuose taktinėms branduolinėms raketoms valdyti“.

Šalies lyderis sakė, kad Šiaurės Korėjos branduolinės kovinės pajėgos yra „visiškai pasirengusios tikram karui“, ir teigė, kad šie bandymai yra dar vienas įspėjimas šalies priešams.

Šiaurės Korėja turi „toliau plėsti branduolinių strateginių ginkluotųjų pajėgų veiklos sritį, kad ryžtingai atgrasytų nuo bet kokios esminės karinės krizės ir karo krizės“, priduriama pranešime.

„Kim Jong Unas pabrėžė, kad turėtume sutelkti visas pastangas į nesibaigiantį ir spartėjantį nacionalinių branduolinių kovinių ginkluotųjų pajėgų vystymą“, – sakoma jame.

Jungtinės Tautos techniškai nedraudžia Pchenjanui bandyti sparnuotųjų raketų, tačiau visi balistinių raketų paleidimai pažeidžia sankcijas, ir paprastai apie juos praneša Seulas arba Tokijas. Nė vienas iš jų nepranešė apie trečiadienį atliktą bandymą.

2021 metų sausį vykusiame svarbiame partijos suvažiavime Kim Jong Unas svarbiausiu prioritetu paskelbė taktinių branduolinių ginklų – mažesnių ir lengvesnių ginklų, skirtų naudoti mūšio lauke – įgijimą, o šiemet pažadėjo kuo sparčiau plėtoti Šiaurės Korėjos branduolines pajėgas.

„Pastarasis bandymas reiškia, kad Šiaurės Korėja naudojasi taktiniais branduoliniais pajėgumais su sparnuotosiomis raketomis, kurias sunkiau aptikti, nes jos skrenda nedideliame aukštyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Korėjos nacionalinio susivienijimo instituto atstovas Hong Minas.

„Tai liudija, kad Pchenjanas gali sumontuoti branduolines kovines galvutes“, – sakė jis ir pridūrė, kad sparnuotųjų raketų skrydžio trajektorija taip pat gali būti netaisyklinga, todėl jas sunkiau perimti.

Karinės pratybos

Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėja peržiūrėjo savo branduolinius įstatymus ir numatė galimybę vykdyti prevencinius smūgius, o Kim Jong Unas paskelbė šalį „negrįžtama“ branduoline galybe, iš esmės nutraukdamas derybų dėl jos arsenalo galimybę.

Nuo to laiko Seulas, Tokijas ir Vašingtonas suintensyvino bendras karines pratybas, įskaitant tai, kad du kartus į šią teritoriją buvo dislokuotas atominis JAV lėktuvnešis, taip įsiutindami Pchenjaną, kuris tokius pratimus laiko invazijos repeticijomis.

Atsakydama į tai, Šiaurės Korėja surengė pratybas, per kurias, kaip teigė anksčiau šią savaitę, buvo bandoma taktinėmis branduolinėmis bombomis smogti Pietų Korėjos jūrų ir oro uostams bei karinėms vadavietėms.

Šiaurės Korėja ir anksčiau išbandė „strategines“ sparnuotąsias raketas, tačiau tai pirmas kartas, kai ji pareiškė, kad jos atlieka branduolinį vaidmenį ir yra veikiančios, nors analitikai abejoja Pchenjano teiginiais, sakydami, kad jis neįrodė, jog iš tikrųjų gali pasigaminti pakankamai mažas branduolines kovines galvutes.

„Šiaurės Korėjos sparnuotosios raketos, karinės oro pajėgos ir taktiniai branduoliniai įrenginiai tikriausiai yra daug mažiau pajėgūs, nei teigia propaganda“, – sakė Seulo „Ewha“ universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley'is.

„Kimų režimas kartais yra stebėtinai atviras apie ginklų kūrimo tikslus, tačiau jis taip pat linkęs pervertinti savo jėgą ir pajėgumus“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.