Šiaurės Korėja paleido raketą, netoli sienos praskraidino naikintuvus

Šiaurės Korėja penktadienį paleido trumpojo nuotolio balistinę raketą, paleido artilerijos ugnį ir netoli Pietų Korėjos sienos skraidino naikintuvus, dar kartą pademonstruodama jėgą, kuri, kaip perspėjo Jungtinės Valstijos, gali baigtis branduoliniu bandymu.

 Pietų Korėja.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Pietų Korėja.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-14 11:15

Pastarosiomis savaitėmis Pchenjanas smarkiai suintensyvino raketų paleidimus ir karines pratybas, kurias dabar vadina „taktinėmis branduolinėmis“, Seului ir Vašingtonui teigiant, kad Kim Jong Unas artėja prie septintojo šalies branduolinio bandymo.

Šiaurės Korėjos kariuomenė retame pareiškime nurodė, kad naujausi jos veiksmai buvo atsakas į „provokuojančias“ Pietų Korėjos artilerijos pratybas netoli sienos.

Korėjos liaudies armija „ėmėsi ryžtingų karinių atsakomųjų priemonių“, teigiama pareiškime, kurį anksti penktadienį paskelbė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra.

Pchenjanas „griežtai perspėjo Pietų Korėjos kariuomenę, kuri neapgalvotais veiksmais kursto karinę įtampą fronto linijos zonoje“, sakoma pareiškime.

Pietų Korėjos kariuomenė pranešė, kad anksti penktadienį užfiksavo balistinės raketos paleidimą iš Sunano rajono Pchenjane, praėjus kelioms valandoms po to, kai netoli sienos, skiriančios Korėjas, praskrido 10 Pchenjano naikintuvų.

Šiaurės Korėjos lėktuvai kirto Seulo nustatytą „žvalgybinę liniją“, kuri sukelia automatinį operatyvinį atsaką. Tada Seulas panaudojo karinius orlaivius, įskaitant naikintuvus F-35A, pranešė Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas (JCS).

Šiaurės Korėja taip pat paleido apie 170 artilerijos šūvių į vandenis prie savo rytinės ir vakarinės pakrantės, pažeisdama jūrų „buferinę zoną“, dėl kurios buvo sudarytas susitarimas 2018 metais, nurodė JCS.

Seulo nacionalinė saugumo taryba pasmerkė tai, ką ji apibūdino kaip „priešiškų veiksmų“ virtinę, ir pareiškime įspėjo, kad „tokios provokacijos turės pasekmių“.

Penktadienį Pietų Korėja taip pat įvedė pirmąsias per penkerius metus vienašališkas sankcijas, nukreiptas prieš konkrečius Šiaurės Korėjos asmenis ir institucijas.

JAV taip pat pasmerkė dar vienos balistinės raketos paleidimą, sakydamos, kad ji, kaip ir daugelis kitų neseniai paleistų raketų, pažeidė daugybę JT sankcijų.

„Mes ir toliau siekiame rimto ir ilgalaikio dialogo su KLDR (Korėjos Liaudies Demokratine Respublika), tačiau KLDR atsisako bendrauti“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai, vadindamas Šiaurės Korėją oficialiu jos pavadinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.