JAV teigia, kad pasikliauja Pakistano gebėjimu kontroliuoti branduolinį arsenalą

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė, kad pasitiki Pakistano gebėjimu kontroliuoti savo branduolinio ginklo arsenalą.

Pakistane pagaminta raketa „Shaheen-IA“, galinti nešti branduolines kovines galvutes, ir jos paleidimo įrenginys.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pakistane pagaminta raketa „Shaheen-IA“, galinti nešti branduolines kovines galvutes, ir jos paleidimo įrenginys.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 11:46 AM

Šis pasitikėjimas išreikštas po to, kai prezidentas Joe Bidenas teigė esąs susirūpinęs, o Islamabadas dėl to išsikvietė JAV ambasadorių.

„Jungtinės Valstijos yra įsitikinusios Pakistano įsipareigojimu ir gebėjimu apsaugoti savo branduolinį arsenalą“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

„JAV visada laikė saugų ir klestintį Pakistaną itin svarbiu JAV interesams, o kalbant plačiau, JAV vertina mūsų ilgalaikį bendradarbiavimą su Pakistanu“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę Kalifornijoje, privačios Demokratų partijos lėšų rinkimo akcijos metu, J. Bidenas išsakė atvirų pastabų apie Pakistano branduolinę programą.

Jis taip pat aptarinėjo iššūkius, kuriuos kelia Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, artimas Pakistano sąjungininkas.

„Mano manymu, galbūt viena pavojingiausių pasaulio šalių yra Pakistanas. Branduoliniai ginklai be jokios sanglaudos“, – teigė J. Bidenas, rodo Baltųjų rūmų paskelbtas išrašas.

Pakistanas didžiuojasi, kad yra vienintelė pripažinta branduolinį ginklą turinti valstybė visame Islamo pasaulyje.

Dėl J. Bideno pasakymų, Pakistanas išsikvietė JAV ambasadorių Donaldą Blome'ą, kad šiam įteiktų protestą.

Pakistano ministras pirmininkas Shahbazas Sharifas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Pakistanas „atsakinga branduolinė valstybė“ ir kad saugumo priemones vertina „labai rimtai“.

JAV pareigūnai jau ilgą laiką privačiai reiškia susirūpinimą dėl branduolinio saugumo, jei pasikeistų politinė situacija Pakistane, kurio karinis ir žvalgybinis aparatas padėjo Afganistano talibams.

Pakistano užsienio reikalų ministras Bilawalas Bhutto Zardari teigė, kad šie J. Bideno pasisakymai neturėtų pakenkti dvišaliams santykiams, ir pridūrė, kad prezidentas kalbėjo ne oficialaus renginio metu.

B. B. Zardari, kuris neseniai lankėsi Vašingtone, paragino abi valstybes daugiau komunikuoti, bet J. Bidenas nerodo didelio susidomėjimo asmeniškai bendrauti su Pakistano kolegomis.

V. Patelis sakė, kad Vašingtono humanitarinės pagalbos programos vadovė Samantha Power bei valstybės departamento patarėjas Derekas Cholletas neseniai lankėsi Pakistane, kuris buvo smarkiai nuniokotas čia siautėjusių potvynių.

„Šiuos santykius laikome svarbiais ir ketiname ir toliau aktyviai juose dalyvauti“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.