Japonija ir Australija pasirašė svarbų saugumo paktą

Australija ir Japonija šeštadienį susitarė išplėsti dalijimąsi žvalgybine informacija ir bendradarbiavimą karinėje srityje, pasirašydamos saugumo paktą, kuriuo siekiama atsverti Kinijos karinės galios augimą.

Japonijos premjeras Fumio Kishida ir Australijos premjeras Anthony Albanese.<br>AP/Scanpix nuotr.
Japonijos premjeras Fumio Kishida ir Australijos premjeras Anthony Albanese.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2022, 9:51 AM, atnaujinta Oct 22, 2022, 11:41 AM

Ministrai pirmininkai Fumio Kishida ir Anthony Albanese'is susitarimą pasirašė Vakarų Australijos mieste Perte. „Bendra deklaracija dėl bendradarbiavimo saugumo srityje“ buvo parengta peržiūrėjus ankstesnį susitarimą, sudarytą prieš 15 metų, kai pagrindiniai susirūpinimą keliantys klausimai buvo terorizmas ir ginklų platinimas.

„Ši istorinė deklaracija pasiunčia stiprų mūsų strateginės vienybės signalą regionui“, – sakė A. Albanese'is.

Pagal susitarimą abiejų šalių kariškiai rengs bendras pratybas Australijos šiaurėje, šalys „plės ir stiprins bendradarbiavimą gynybos, dalijimosi žvalgybine informacija“ srityse, sakė australų pareigūnai.

Tiesiogiai nepaminėdamas Kinijos ir Šiaurės Korėjos, F. Kishida sakė, kad susitarimas yra atsakas į „vis atšiauresnę strateginę aplinką“.

Kai kurie analitikai susitarimą laiko žingsniu Japonijos narystės žvalgybos aljanse „Five Eyes“ („Penkios akys“) link. Šį galingą aljansą dabar sudaro penkios anglakalbės šalys – Australija, Didžioji Britanija, Kanada, Naujoji Zelandija ir JAV.

Tokijo narystė tokiame aljanse prieš kelis dešimtmečius būtų buvusi neįsivaizduojama, bet įvykiai Japonijos kaimynystėje dabar verčia persvarstyti šalies pacifistinę politiką, suformuluotą po Antrojo pasaulinio karo.

Pastaraisiais metais Šiaurės Korėja paleido raketų virš ar šalia Japonijos, o Kinija susikūrė didžiausią karinį jūrų laivyną pasaulyje, pertvarkė savo armiją, kuri taip pat yra didžiausia pasaulyje, ir sukaupė branduolinių ginklų bei balistinių raketų arsenalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.