Izraelio kariuomenė ketina nugriauti palestiniečio šaulio šeimos namus

Izraelio kariai sekmadienį pradėjo parengiamuosius darbus, siekdami nugriauti palestiniečio šaulio šeimos namus, praėjus dienai po to, kai jis nužudė žydą okupuotame Vakarų Krante.

​Izraelio kariai sekmadienį pradėjo parengiamuosius darbus, siekdami nugriauti palestiniečio šaulio šeimos namus, praėjus dienai po to, kai jis nužudė žydą okupuotame Vakarų Krante.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Izraelio kariai sekmadienį pradėjo parengiamuosius darbus, siekdami nugriauti palestiniečio šaulio šeimos namus, praėjus dienai po to, kai jis nužudė žydą okupuotame Vakarų Krante.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2022, 3:07 PM

Dar keli žmonės per šaudynes šeštadienį buvo sužeisti.

Apsaugos kamerų vaizdo įrašuose matyti, kaip užpuolikas prie parduotuvės ėmė šaudyti iš automatinio ginklo, o apsaugos darbuotojas taranavo jį sunkvežimiu ir prispaudė ant žemės.

Tuomet vietoje ne tarnybos metu buvęs karys jį nukovė. Užpuolikas vėliau įvardintas kaip 35-erių Mohammedas Jaaberi.

Išpuolis įvyko tarp Hebrono, didžiausio Palestinos miesto Vakarų Krante, ir Kirjat Arbos nausėdijos.

Kariuomenė sekmadienį pranešė sulaikiusi vieną iš M. Jaaberi brolių ir suplanavusi nugriauti jų šeimos namą.

Izraelis reguliariai griauna palestiniečių užpuolikų namus, teigdamas, kad tai yra atgrasymo priemonė. Tiesa šalies kariuomenė daugelį metų buvo sustabdžiusi šią praktiką, priėjusi išvados, jog tai – neproduktyvu.

Žmogaus teisių grupės smerkia baudžiamąjį griovimą kaip kolektyvinę bausmę.

Šeštadienio išpuolis – dalis besitęsiančių susirėmimų Vakarų Krante, o 2022-ieji bus daugiausiai aukų pareikalavę metai šioje teritorijoje nuo tada, kai Jungtinės Tautos 2005 metais pradėjo stebėti žuvusiųjų skaičių.

Šaudynės įvyko likus vos kelioms dienoms iki penktųjų rinkimų Izraelyje per mažiau nei ketverius metus.

Nors Izraelio ir Palestinos konfliktas nėra pagrindinė kampanijos tema, gausėjantys palestiniečių išpuoliai dažniausiai pasitarnauja dešiniųjų jėgų partijoms, kurios pasisako už griežtas priemones prieš palestiniečius.

Jokia palestiniečių kovotojų grupuotė nenurodė, jog M. Jaaberi būtų buvęs jų nariu, nors Hebrone žinios apie išpuolį sutiktos džiugiai.

Izraelio ir palestiniečių kovose Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje šiais metais žuvo daugiau nei 130 palestiniečių. Mūšiai įsibėgėjo po to, kai pavasarį Izraelyje per palestiniečių atakas žuvo 19 žmonių.

Izraelio kariuomenė teigia, kad dauguma žuvusių palestiniečių buvo kovotojai. Tačiau per atakas žuvo ir akmenis svaidantys jaunuoliai, protestuojantys prieš įsiveržimus, ir kiti žmonės, nesusiję su konfrontacijomis.

Izraelis Vakarų Krantą užėmė per 1967 metais vykusį Artimųjų Rytų karą, o per pastaruosius dešimtmečius įkūrė dešimtis gyvenviečių, kuriose namus pastatė beveik 500 tūkst. žydų, gyvenančių kartu su maždaug 2,5 mln. palestiniečių.

Pastarieji siekia, kad ši teritorija, kartu su Rytų Jeruzale ir Gazos Ruožu, ateityje taptų nepriklausoma valstybė. Vis dėlto jau daugiau nei dešimtmetį jokios esminės taikos derybos tarp Izraelio ir palestiniečių nevyksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų