Karinių pratybų metu – įtampa virš Korėjos: užfiksavęs 180 Pchenjano karo lėktuvų judėjimą, Seulas pakėlė 80 naikintuvų

Oro erdvėje užfiksavusi 180 Šiaurės Korėjos karo lėktuvų, Pietų Korėjos kariuomenė, dalyvaujanti Pchenjaną piktinančiose didelio masto bendrose oro pratybose su Jungtinėmis Valstijomis, penktadienį skubiai pakėlė dešimtis naikintuvų.

Pietų Korėjos F-35A naikintuvai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pietų Korėjos F-35A naikintuvai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 1:35 PM, atnaujinta Nov 4, 2022, 1:43 PM

Šią savaitę Šiaurės Korėja surengė rekordiškai daug raketų paleidimų, įskaitant nesėkmingą tarpžemyninės balistinės raketos bandymą ketvirtadienį.

Reaguodami į tai Seulas ir Vašingtonas iki šeštadienio pratęsė didžiausias iki šiol rengtas bendras oro pajėgų pratybas.

„Mūsų kariuomenė aptiko maždaug 180 Šiaurės Korėjos karo lėktuvų“, mobilizuotų šios šalies oro erdvėje, pareiškė Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas ir pridūrė, kad Seulas „skubiai pakėlė 80 reaktyvinių lėktuvų, įskaitant F-35A“, o bendrose pratybose dalyvaujantys lėktuvai taip pat „palaiko parengtį“.

Netrukus po to, kai Pietų Korėja ketvirtadienį paskelbė apie sprendimą pratęsti bendras pratybas, Pchenjanas, pavadinęs šį žingsnį „labai pavojingu ir neteisingu pasirinkimu“, paleido dar tris trumpojo nuotolio balistines raketas.

Po kelių valandų socialistinė šalis paleido 80 artilerijos sviedinių, nukritusių „buferinėje zonoje“ jūroje, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Šis veiksmas buvo „akivaizdus“ 2018 metų susitarimo, kuriuo buvo sukurta jūrinė buferinė zona siekiant sumažinti įtampą tarp abiejų šalių, pažeidimas, pareiškė Seulo Jungtinis štabų vadų komitetas.

Tai įvyko po to, kai Pchenjanas trečiadienį ir ketvirtadienį paleido apie 30 raketų, įskaitant tarpžemyninę balistinę raketą ir vieną, pirmą kartą nuo Korėjos karo pabaigos 1953 metais nukritusią arti Pietų Korėjos teritorinių vandenų.

Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos paleidimas yra „neteisėtas ir destabilizuojantis“, ketvirtadienį pareiškė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Tuo metu Seulas ir Vašingtonas pažadėjo imtis naujų priemonių, kad pademonstruotų savo „pasiryžimą ir gebėjimus“ kovoti su augančiomis diktatoriaus Kim Jong Uno vadovaujamos šalies keliamomis grėsmėmis.

Ekspertai ir pareigūnai teigė, kad Pchenjanas, protestuodamas prieš JAV ir Pietų Korėjos pratybas, intensyvina bandymus.

Baltieji rūmai ir jų Rytų Azijos partnerė ne kartą perspėjo, kad pastarieji atskalūniškos valstybės rengiami apšaudymai gali būti branduolinio bandymo, kuris būtų jau septintasis per šalies gyvavimą, užuomazga.

Savo ruožtu Pchenjanas bendras oro pratybas, pramintas „Budria audra“ (angl. „Vigilant Storm“), pavadino „agresyviomis ir provokuojančiomis karinėmis pratybomis, nukreiptomis į Šiaurės Korėją“, ir pagrasino, kad Seulas ir Vašingtonas „mokės siaubingiausią kainą istorijoje“, jei jos tęsis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.