Kaip Rusija ruošiasi Ukrainos kontrpuolimui: pagrindinių linijų apsaugai – „drakono dantys“

Rusija deda didelės pastangas statyti dideles kliūčių užtvaras, kad sulėtintų Ukrainos pajėgų judėjimą svarbiausiose jos ginamose vietovėse, įskaitant nuniokotą Mariupolio miestą, pranešė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Karas Ukrainoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainoje žuvo dar vienas JAV pilietis. Kaip ra<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Ukrainoje žuvo dar vienas JAV pilietis. Kaip ra<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Po rusų pozicijų ap<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Po rusų pozicijų ap<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 11, 2022, 8:48 AM

Jos antradienio žvalgybos vertinime teigiama, kad Rusijos kariuomenė okupuotame Mariupolyje naudoja dvi gamyklas, kuriose gaminamas didelis kiekis „drakono dantų“ – piramidės formos betono blokų, skirtų artėjančioms karinėms transporto priemonėms sulėtinti.

Blokų gamyba ir išdėstymas kartu su spygliuota viela ir minomis yra naujausias požymis, rodantis, kad kovojančios Rusijos pajėgos vis dažniau bando pereiti prie labiau gynybinio karo, ypač svarbiame pietiniame Chersono fronte rytiniame Dnepro upės krante.

„Drakono dantys“ greičiausiai buvo įrengti tarp Mariupolio ir Nikolskės kaimo ir nuo šiaurinio Mariupolio iki Senojo Krymo kaimo.

Mariupolis yra Rusijos „sausumos tilto“ iš Rusijos į Krymą dalis, pagrindinė logistinė susisiekimo linija. „Drakono dantys“ taip pat buvo siunčiami rengti gynybinius įtvirtinimus okupuotoje Zaporožėje ir Chersone, teigiama žvalgybos vertinime.

„Ši veikla rodo, kad Rusija deda daug pastangų, kad parengtų gynybinius įtvirtinimus gilumoje už dabartinės fronto linijos, kurie, tikėtina, galėtų užkirsti kelią bet kokiam greitam Ukrainos pasistūmėjimui proveržio atveju.“

Karo studijų institutas (ISW) taip pat atkreipė dėmesį į nuolatines Rusijos pastangas gerinti savo gynybą pietuose.

„Spalio 29 d., lapkričio 3 d. ir lapkričio 4 d. geolokalizuotose palydovinėse nuotraukose matyti Rusijos gynybos linijos Kachovkoje, 70 km. į rytus nuo Chersono miesto, Hola Prystane, 8 km. į pietvakarius nuo Chersono miesto, ir Ivanivkoje, 60 km. į pietvakarius nuo Chersono miesto – visos jos yra rytiniame Dneipero upės krante“, – teigė institutas.

Paprastai tokios užtvaros naudojamos kartu su gamtiniais objektais, kad sulėtintų ir užblokuotų artėjančias priešo pajėgas ir nukreiptų jas į tas vietas, kur su jomis patogiau kovoti.

Ekspertai pažymi, kad tam, jog jos būtų naudingos, reikia sumaniai įrengti užtvaras, taip pat efektyviai jas stebėti ir įrengti artilerijos sistemas joms saugoti.

Į atsargą išėjęs australų generolas Mickas Ryanas teigė, kad didėjančios Rusijos pastangos įrengti kliūčių barjerus gali atspindėti ir karinius, ir vidaus politinius poreikius.

„Pirma, šių kliūčių juostų statyba rodo politinę vietovių, kuriose jos įrengiamos, svarbą.

[...] Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad, atsižvelgiant į artėjantį didelio skaičiaus prastai apmokytų, neseniai mobilizuotų karių antplūdį į Ukrainą, rusai tikriausiai mano, kad jie gali pakeisti mokymus fizinėmis kliūtimis mūšio lauke“, – rašė jis tviteryje.

„Didelis klausimas Ukrainoje yra tai, ar šios kliūtys buvo sukurtos ir įrengtos pirmiausia dėl jų karinio poveikio, ar jos ten yra tik dėl politinio naratyvo Rusijoje“, – pridūrė jis.

Chersono miestas buvo pirmasis miesto centras, kurį Rusija užėmė po to, kai Maskva vasario 24 d. pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Pastaraisiais mėnesiais Ukrainos kariai artėjo prie miesto, o jo išvadavimas reikštų svarbią pergalę Kijevui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.