Iranas raketomis ir bepiločiais lėktuvais smogė kurdų grupuotėms Šiaurės Irake

Iranas pirmadienį sudavė raketų ir bepiločių orlaivių smūgių Šiaurės Irake įsikūrusioms kurdų grupuotėms, kurias Teheranas kaltina neramumų kurstymu.

 Iranas raketomis ir bepiločiais lėktuvais smogė kurdų grupuotėms Šiaurės Irake.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Iranas raketomis ir bepiločiais lėktuvais smogė kurdų grupuotėms Šiaurės Irake.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 9:59 PM

Vietos pareigūnai praneša, kad smūgiai pražudė mažiausiai vieną asmenį.

Irane jau beveik du mėnesius vyksta protestai, kuriuos rugsėjį išprovokavo kurdės Mahsos Amini mirtis po to, kai ją suėmė moralės policija už tariamus griežtų šalies moterų aprangos taisyklių pažeidimus.

Teheranas „riaušių“ kurstymu kaltina Šiaurės Irake įsikūrusias kurdų ir Irano opozicines grupes.

Rugsėjo pabaigoje Iranas jau buvo paleidęs raketų į Irako autonominį Kurdistano regioną; tąkart žuvo keliolika žmonių.

„Penkiomis Irano raketomis taikytasi į pastatą, naudojamą Irano Kurdistano demokratų partijos“, – naujienų agentūrai AFP pirmadienį teigė Koi Sandžako miesto meras Tariqas al Haidaris.

„Vienas žmogus žuvo, aštuoni sužeisti. Jie yra Irano kurdai“, – pranešė Irako Kurdistano sveikatos ministerija.

Socialiniuose tinkluose išplatintuose vaizdo įrašuose matyti, kaip kalnuotame Kurdistano regione po smūgių į dangų kyla juodi dūmai.

Dar „keturi bepiločių lėktuvų smūgiai“ buvo nukreipti į Irano komunistų partijos ir Irano kurdų nacionalistų grupės „Komala“ bazes Zrgoizo rajone, sakė „Komala“ lyderis Atta Seqzi.

Vienas Irano Revoliucinės gvardijos vadų generolas Mohammadas Taqi Osanlou patvirtino, kad raketomis ir bepiločiais orlaiviais smogta „taikiniams, esantiems palei sieną ir 80 kilometrų nuo sienos“.

Jis taip pat sakė, kad taikiniai buvo „teroristai, pastaraisiais mėnesiais aktyviai dalyvavę riaušėse“.

Kalbėdamas per nacionalinę televiziją M. T. Osanlou perspėjo apie tolimesnius smūgius, nebent Irako kurdų valdžia išvarytų Irano kurdų grupuotes. Jis pridūrė: „Jau prašėme, kad vietos valdžia įsikištų, bet ji nieko nepadarė“.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai savo ruožtu sakė, kad naujausi kariniai veiksmai buvo būtini siekiant išsaugoti Irano teritorijos saugumą.

„Imsis visų priemonių“

Jungtinių Tautų misija Irake tviteryje pareiškė, kad „smerkia atsinaujinusias Irano raketų ir dronų atakas... pažeidžiant Irako suverenitetą“.

Irakas neturėtų būti naudojamas kaip aikštelė sąskaitoms suvedinėti, o jo teritorinis vientisumas turi būti gerbiamas. Irako ir Irano dialogas dėl abipusių saugumo problemų yra vienintelis kelias į priekį“, – priduriama jos pranešime.

Rugsėjį dėl per sieną paleistų smūgių Irako federalinė vyriausybė Bagdade iškvietė Irano ambasadorių.

Tuo metu JT misija įspėjo, kad tokia „raketų diplomatija yra neapgalvotas veiksmas, turintis pražūtingų pasekmių“.

Irako Kurdistane veikia kelios Irano kurdų opozicinės grupės, kurios praeityje vykdė ginkluotą sukilimą prieš Teheraną.

Pastaraisiais metais jų veikla nuslopo, tačiau protestų banga Irane vėl pakurstė įtampą.

Protestai Irane greitai peržengė kurdų rajonų ribas ir virto plataus masto judėjimu, toliau drebinančiu visą šiitišką respubliką, nors per valdžios represijas, Osle įsikūrusios grupės „Iran Human Rights“ duomenimis, jau žuvo 326 žmonės.

Be pastarojo meto Irano smūgių, Irako kurdų regionas taip pat dažnai nukenčia nuo Turkijos karinių veiksmų, nukreiptų prieš Kurdistano darbininkų partiją (PKK).

Ankaros ir jos sąjungininkių Vakaruose į juoduosius teroristinių grupuočių sąrašus įtraukta PKK nuo praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio tęsia kruviną sukilimą už kurdų savivaldą Pietryčių Turkijoje ir turi užnugario bazių Irake.

Praėjusią savaitę naujasis Irako ministras pirmininkas Mohammedas Shia al Sudani sakė, kad „mes atmetame bet kurios šalies – Irano ar Turkijos – agresiją“, ir pažadėjo, kad Irakas „imsis visų priemonių“ pagal tarptautinę teisę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.