Šiaurės Korėja, perspėjusi apie „nuožmesnį“ karinį atsaką, paleido raketą

Šiaurės Korėja, perspėjusi dėl „nuožmesnio“ karinio atsako Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms regione, ketvirtadienį paleido trumpojo nuotolio balistinę raketą, pranešė Seulo kariuomenė.

Šiaurės Korėja vėl išbandė potencialiai branduolinį ginklą galinčią nešti raketą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja vėl išbandė potencialiai branduolinį ginklą galinčią nešti raketą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2022, 8:14 AM, atnaujinta Nov 17, 2022, 8:44 AM

Tai naujausias Pchenjano ginklų bandymas iš rekordinės paleidimų virtinės.

Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas pranešė, kad kariuomenė „apie 10 val. 48 min. vietos (3 val. 48 min. Lietuvos) laiku pastebėjo vieną trumpojo nuotolio balistinę raketą, paleistą iš Vonsano rajono Kangvono provincijoje“.

„Kariuomenė sustiprino stebėseną bei apsaugą ir palaiko aukščiausią parengtį, glaudžiai bendradarbiaudama su JAV“, – pridūrė komitetas.

Anksčiau šią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas su Kinijos kolega Xi Jinpingu Indonezijoje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose aptarė neseniai Šiaurės Korėjos įvykdytus raketų bandymus.

JAV vadovas paragino Kiniją pasinaudoti savo įtaka ir suvaldyti Šiaurės Korėją, po jos raketų paleidimų bangos pradėjus nuogąstauti, kad šis uždaras režimas netrukus atliks septintąjį branduolinį bandymą.

J. Bidenas sekmadienį taip pat surengė derybas su Pietų Korėjos kolega Yoon Suk-yeolu ir Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida, kad aptartų būdus, kaip kovoti su Šiaurės Korėjos „neteisėtų masinio naikinimo ginklų ir balistinių raketų programų“ keliama grėsme, pranešė Baltieji rūmai.

Ketvirtadienį Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministrė Choe Son-hui pasmerkė šias diskusijas, sakydama, kad dėl jų „situacija Korėjos pusiasalyje pereina į nenuspėjamą etapą“.

„JAV „sustiprintas išplėstinio atgrasymo pasiūlymas“ ir kasdien didėjanti sąjungininkų pajėgų karinė veikla aplink Korėjos pusiasalį yra kvaili veiksmai“, – pareiškime, kurį perdavė valstybinė naujienų agentūra KCNA, sakė Choe Son-hui.

Kuo labiau Vašingtonas stengsis stiprinti saugumo aljansą su Tokiju ir Seulu, „tuo nuožmesnis bus KLDR karinis atsakas“, sakė ministrė, paminėdama oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo akronimą.

Ekspertai teigė, kad ketvirtadienį raketos paleidimo laikas buvo priderintas prie užsienio reikalų ministrės pareiškimo paskelbimo laiko.

Šiaurės Korėja „paleido raketą kelios valandos po šio pareiškimo, siekdama pateisinti paleidimą ir pasiųsti žinią JAV bei Japonijai“, naujienų agentūrai AFP sakė Pietų Korėjos idėjų kalvės „Sejong Institute“ tyrėjas Cheong Seong-changas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.