Izraelio pajėgos per reidą Vakarų Krante nušovė 2 kovotojus

Izraelio pajėgos ketvirtadienį okupuotame Vakarų Krante per reidą įtariamajam areštuoti nušovė du palestiniečių kovotojus, pranešė kariuomenė ir grupuotė „Islamo džihadas“.

​Izraelio pajėgos ketvirtadienį okupuotame Vakarų Krante per reidą įtariamajam areštuoti nušovė du palestiniečių kovotojus, pranešė kariuomenė ir grupuotė „Islamo džihadas“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Izraelio pajėgos ketvirtadienį okupuotame Vakarų Krante per reidą įtariamajam areštuoti nušovė du palestiniečių kovotojus, pranešė kariuomenė ir grupuotė „Islamo džihadas“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2022, 3:45 PM

Palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad Džanino pabėgėlių stovykloje žuvo 27 metų Naeemas Jamalas Zubaidi ir 26 metų Mohammadas Aymanas Saadi.

Izraelio kariuomenės pranešime sakoma, kad M. A. Saadi buvo garsus kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ narys, o N. J. Zubaidi dalyvavo šaudant į izraeliečių karius. „Islamo džihadas“ nurodė, kad abu vyrai buvo nariai.

Pasak kariuomenės, arešto reidą vykdžiusius karius pasitiko šautuvų ugnis. Kariai reagavo ir per susišaudymą žuvo du minėti palestiniečiai.

Tuo metu Jungtinės Tautos pranešė, kad Gazos Ruože po viena iš savo valdomų mokyklų aptiko „žmogaus padarytą ertmę“. Čia tikriausiai kalbama apie tunelius, kuriais naudojasi kovotojai, įskaitant šią palestiniečių teritoriją valdantį islamistų judėjimą „Hamas“. Sudėtinga „Hamas“ tunelių sistema padeda jam kovoti su Izraeliu.

JT pagalbos palestiniečių pabėgėliams agentūra, valdanti tą mokyklą, nurodė pareiškusi protestą Gazos Ruožo administracijai. Aptiktą tunelį ji pavadino „rimtu agentūros neutralumo ir tarptautinės teisės pažeidimu“. Izraelis kaltina „Hamas“ ir kitus Gazos Ruožo kovotojus veikiant iš tankiai apgyvendintos teritorijos civilių populiacijos.

Kovos tarp Izraelio ir „Islamo džihado“ pastaraisiais mėnesiais suintensyvėjo, taip pat kalbant ir apie Gazos Ruožą, kur vasarą dvi dienas truko didelis smurto protrūkis, pareikalavęs dešimčių palestiniečių gyvybių ir sutrikdęs šimtų tūkstančių izraeliečių gyvenimą.

Nemažai grupuotės narių yra Džanine, kur palestiniečių saugumo pajėgų pozicijos silpnesnės, tad šis rajonas Vakarų Kranto šiaurėje pastaraisiais mėnesiais yra tapęs Izraelio karinių operacijų taikiniu.

Po pavasarį palestiniečių įvykdytos išpuolių prieš izraeliečius virtinės, kai žuvo 19 žmonių, kariuomenė Vakarų Krante nuolat vykdo reidus įtariamiesiems areštuoti. Kariškiai sako, kad taip siekia išardyti kovotojų tinklus ir užkirsti kelią būsimiems išpuoliams, bet palestiniečiai tvirtina, kad tokiais veiksmais įtvirtinama Izraelio okupacija ir kenkiama pačių palestiniečių saugumo pajėgoms.

Reidai labai padidino įtampą tarp izraeliečių ir palestiniečių, ir pastarosiomis savaitėmis išprovokavo dar vieną palestiniečių išpuolių bangą, pareikalavusią devynių gyvybių.

Šiemet jau žuvo daugiau kaip 130 palestiniečių – daugiausiai nuo 2006-ųjų. Izraelio kariuomenė sako, kad daugelis šių palestiniečių buvo kovotojai, tačiau žuvo ir vietos jaunuolių, protestavusių prieš kariuomenės įsiveržimus, taip pat kitų žmonių, nesusijusių su smurtu.

Izraelis Vakarų Krantą, Rytų Jeruzalę ir Gazos Ruožą užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą. Palestiniečiai siekia, kad visos trys teritorijos įeitų į būsimą jų nepriklausomą valstybę.

Realios taikos derybos praėjusį kartą vyko daugiau kaip prieš dešimtmetį, o Izraelyje formuojant naują vyriausybę, kuri tikriausiai bus labiausiai nutolusi į politinio spektro dešinę per visą šalies istoriją, perspektyvų naujoms deryboms nesimato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.