Pietų Korėja kaltina Šiaurės Korėją paleidus artilerijos sviedinių netoli sienos

Pietų Korėjos kariuomenė pirmadienį pareiškė, kad Šiaurės Korėja paleido apie 130 įtariamų artilerijos sviedinių į vandenis netoli vakarinės ir rytinės jūros sienos, o tai yra naujausias karinis veiksmas, prisidėjęs prie blogėjančių kaimyninių šalių santykių.

Pietų Korėja kaltina Šiaurės Korėją paleidus artilerijos sviedinių netoli sienos.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Pietų Korėja kaltina Šiaurės Korėją paleidus artilerijos sviedinių netoli sienos.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 11:47 AM, atnaujinta Dec 5, 2022, 12:34 PM

Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas teigė, kad ginklai pateko į šiaurinę buferinių zonų, sukurtų pagal 2018 metų Korėjos susitarimą, siekiant sumažinti karinę įtampą, pusę. Pranešimų apie tai, kad sviediniai pataikė į Pietų Korėjos teritorinius vandenis, nebuvo.

14 val. 59 min. (7 val. 59 min. Lietuvos laiku) iš dviejų atskirų vietų – vienos Šiaurės Korėjos rytinėje, kitos vakarinėje pakrantėje – vienu metu buvo paleista apie 130 artilerijos sviedinių, sakoma Pietų Korėjos štabų vadų komiteto pareiškime.

Pietų Korėjos kariuomenė pranešė, kad perdavė žodinį įspėjimą dėl apšaudymų ir paragino Pchenjaną laikytis susitarimo.

Daugiau detalių neskelbiama.

„Mūsų kariuomenė stiprina savo parengtį ruošiantis ekstremalioms situacijoms, kartu sekdama ir stebėdama susijusius įvykius, glaudžiai bendradarbiaudama su Pietų Korėja ir Jungtinėmis Valstijomis“, – pridūrė kariuomenė.

2018 metais per aukščiausiojo lygio susitikimą Pchenjane buvęs Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas), siekdami sumažinti įtampą, susitarė nustatyti buferines zonas prie sausumos ir jūros sienų.

Tačiau po to, kai 2019 metais derybos žlugo, Kim Jong Unas išplėtė savo uždraustų ginklų programas, o ekspertai teigia, kad dabar jis gali išbandyti Pietų Korėją, pažeisdamas susitarimą dėl buferinės zonos.

Pastaraisiais mėnesiais Pchenjanas ne kartą apšaudė buferinę zoną artilerijos sviediniais.

Be to, šalis pastarosiomis savaitėmis surengė rekordiškai daug raketų paleidimų, įskaitant naujausios tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM) testą praėjusį mėnesį. Tai buvo galingiausias iki šiol branduolinį ginklą turinčios šalies bandymas.

Pchenjanas, kuriam ne vieną sykį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijomis uždrausta bandyti balistines raketas, ne kartą tvirtino, kad šalies ginklų bandymai yra teisėtas atsakas į Vašingtono veiksmus, kuriais jis didina sąjungininkams, Seului ir Tokijui, teikiamą apsaugą.

Pareigūnai ir analitikai Seule ir Vašingtone teigia, kad tokie paleidimai gali priartinti prie septintojo branduolinio bandymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?