Ne tik Lenkija: britai jau diskutuoja kaip Ukrainai perduoti „viską pakeisiančius“ tankus

Gynybos sekretorius Benas Wallace'as vadovauja diskusijoms su Vakarų sąjungininkais dėl to, kaip į Ukrainą nusiųsti „žaidimą keičiančius“ tankus.

„Challenger II“ tankai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Challenger II“ tankai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 6:09 PM, atnaujinta Jan 12, 2023, 9:00 AM

Premjero Rishi Sunako oficialus atstovas spaudai trečiadienį patikino, kad Jungtinė Karalystė „spartina“ savo paramą Ukrainai, „suteikdama naujos kartos karinę techniką, kuri padės laimėti šį karą“.

Jis teigė, kad tankai gali būti „viską pakeisiantis“ faktorius, Londonui svarstant, ar tiekti Kijevui modernius tankus „Challenger II“.

„Akivaizdu, kad tankai galėtų suteikti ukrainiečiams galimybę pakeisti karo eigą, – sakė jis. – Premjeras praėjusią savaitę prezidentui V. Zelenskiui pasakė, kad Jungtinė Karalystė suteiks viską, ką galėsime. Premjeras paprašė gynybos sekretoriaus artimiausiomis savaitėmis padirbėti su partneriais ir aptarti, kaip galėtume dar labiau ir greičiau paremti Ukrainą, įskaitant tankų tiekimą.“

Vakarų pareigūnas „Politico“ sakė, kad Ukrainai reikia tankų ir šarvuotos technikos, kad ji galėtų atgauti nemažą rusų užimtą teritoriją, kai tik ankstyvą pavasarį pagerės orai, ypač aplink įtvirtintas pozicijas.

Tas pats pareigūnas pridūrė, kad Ukrainos vyriausybės pateiktas prašymas suteikti apie 300 tankų yra adekvatus skaičius, kad būtų sukurta jėga, reikalinga antrajam sėkmingam kontrpuolimui prieš Rusijos užpuolikus.

Dabar daug dėmesio skiriama tam, ar Vokietija taip pat sutiks atsiųsti tankus „Leopard 2“, atverdama kelią daugeliui ES šalių tai padaryti. Kadangi tankai yra pagaminti Vokietijoje, norint juos eksportuoti, reikalingas Berlyno leidimas.

Lenkija yra pareiškusi, kad yra pasirengusi siųsti šiuos sunkiuosius šarvuočius.

„Leopard“ tankų kuopa Ukrainai bus perduota kaip tarptautinės koalicijos kūrimo dalis. Toks sprendimas jau [priimtas] Lenkijoje“, – pareiškė prezidentas Andrzejus Duda tviteryje.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba trečiadienį interviu naujienų kanalui „Tagesschau“ sakė, kad yra įsitikinęs, jog Vokietija galiausiai pristatys Ukrainai tankus „Leopard 2“.

„Net jei Vokietija turi tam tikrų racionalių argumentų, kodėl to nedaro, ji vis tiek tai padarys vėliau. Tai jau matėme su savaeigėmis haubicomis, priešlėktuvine sistema IRIS-T ir visai neseniai su sistemomis „Marder“ ir „Patriot“, – tęsė D. Kuleba.

Jis teigė, kad Berlynas dvejojo, kai reikėjo aptarti pažangiosios ginkluotės tiekimo klausimus. „Iš pradžių jie sako „ne“, paskui įnirtingai gina savo sprendimą, kad galiausiai pasakytų „taip“, – užbaigė D.Kuleba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.