Rusija jau pradėjo puolimą: O. Ždanovas prognozuoja, kada kovos dėl Donbaso pasieks piką

Karybos ekspertas Olegas Ždanovas prognozuoja, kad priešo puolimo ir sunkių kovų dėl Donbaso pikas gali būti pasiektas kovo mėnesį, kai Rusija ten permes pagrindines savo pajėgas ir sutelks techniką bei ginkluotę.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 9:53 AM, atnaujinta Feb 2, 2023, 9:56 AM

„Manyčiau, kad Rusija tokį puolimą jau pradėjo palaipsniui. Kartojasi tai, kas nutiko praėjusių metų balandį, kai tikėjomės, kad prasidės epinis mūšis dėl Donbaso. Dabar prasideda antrasis jo etapas. Jie jau pradėjo puolamąją operaciją, stengiasi kuo labiau įsibėgėti, nuolat didina savo pastangas puolime ir toliau jas didins. Pagal prognozes, šių puolimo veiksmų pikas gali būti pasiektas kovo mėnesį, kai bus perdislokuotos pagrindinės pajėgos, ypač sutelkta įranga ir ginkluotė, o ne anksčiau“, – sakė jis Ukrainos naujienų programai TSN.

O.Ždanovas taip pat kalbėjo apie karių skaičių, kurį Rusijos valdžia galėtų panaudoti kovo mėnesį.

„Kovo mėnesį, kaip suprantu, V.Putinas galės pašaukti 120 000 karių – tuos, kurie turėjo būti paleisti pavasarį, bet vargu ar jiems bus leista grįžti namo. Dar 120 000 karių buvo pašaukti rudenį. Jie būriuose išbuvo 4–5 mėnesius ir yra laikomi apmokytais kariais. Taigi jie bus priversti pasirašyti sutartį ir skatinami dėti dar daugiau pastangų, – kalbėjo ekspertas. – Be to, tai, ką jiems duos karo prievolės tarnybos, bus skirta tik nuostoliams papildyti arba kai kuriems užnugario daliniams užpildyti“.

O.Ždanovas pažymėjo, kad Rusijos kariai šiuo metu Donbase taiko įprastą taktiką ir bando užimti nedidelius teritorijos plotus, kad galėtų judėti į priekį.

„Ką jie daro dabar ir kaip galime paaiškinti jų veiksmus? Jie nežino, kaip daryti kitaip. Jie ėmėsi savo taktikos, kurią taikė nuo pat pirmos dienos. Jie bando apsupti, vadinamosios erkės, tik nedideliu mastu, ir taip „atkąsti“ gabalėlį teritorijos, bandydami judėti į priekį. Jie negali to padaryti kitaip ir nežino, kaip tai padaryti kitaip“, – paaiškino jis.

Pasak eksperto, dabar kyla grėsmė, kad Ukrainos kariai bus apsupti Bachmute.

„Jei jiems (rusams) pavyks prasiveržti šiek tiek į pietus nuo Bachmuto, būsime priversti trauktis, kad nebūtume apsupti. Ir nesvarbu, kur jie eis toliau, jie vėl ieškos silpnos vietos mūsų gynyboje, ją pralauš ir vėl bandys apsupti kokį nors nedidelį plotą. Taip pamažu jie privers mus pasitraukti iš tokių pusiau apsuptų teritorijų. Tai yra Rusijos taktika“, – sakė O.Ždanovas.

Tuo metu Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė, kad Rusijos valdžia ruošiasi maksimaliai suintensyvinti karą prieš Ukrainą. Per kelias ateinančias savaites gali įvykti naujas eskalavimas.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas prognozuoja, kad Rusija 2023 m. sieks visiškai okupuoti Donecko ir Luhansko sritis. Jis taip pat pabrėžė, kad Ukraina „turi padaryti viską, kad Krymas grįžtų namo iki vasaros“.

JAV karo studijų instituto (ISW) analitikų teigimu, Bachmuto užėmimas Rusijos kariuomenei nėra neišvengiamas, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali pasitraukti iš miesto, kad išvengtų bereikalingai didelių nuostolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.