Rusų puolimas Vuhledare baigėsi nesėkme: prorusiški šaltiniai pripažįsta didelius nuostolius

Prorusiški šaltiniai pripažino didelius Rusijos pajėgų nuostolius per nepavykusį puolimą netoli Vuhledaro Donecko srityje, rašo „Radio Svoboda“. Pranešama, kad buvo prarasta dešimtys tankų ir šarvuočių, o žuvusių ir sužeistų kariškių skaičius gali siekti dešimtis ar net šimtus.

Rusijos pajėgų nuostoliai ties Vuhledaru.<br>Soc. tinklų nuotr.
Rusijos pajėgų nuostoliai ties Vuhledaru.<br>Soc. tinklų nuotr.
Nuotraukoje matyti rusų Drakula BMP-1.<br>Soc. tinklų nuotr.
Nuotraukoje matyti rusų Drakula BMP-1.<br>Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2023, 9:08 PM, atnaujinta Feb 10, 2023, 9:40 PM

„Šaudyta kaip šaudykloje“, – apie žuvusiuosius rašė buvęs prorusiškų separatistų pajėgų Donecke vadas Igoris Strelkovas-Girkinas.

Vuhledaras yra Ukrainos Donecko srities miestas, prieš kurį Rusijos kariuomenė rugpjūčio mėn. pradėjo puolimą. Mieste, kuriame prieš karą gyveno apie 14 000 gyventojų, vyko įnirtingi mūšiai, tačiau jau šešis mėnesius jį sėkmingai gina Ukrainos pajėgos.

Nesėkminga ataka, kurios vaizdo įrašą, remdamiesi ukrainiečių šaltiniais, paskelbė keli Rusijos įgaliotieji televizijos kanalai, įvyko vasario 6 d. ir baigėsi rusų dalinio pralaimėjimu. Remiantis išplatinta vaizdo medžiaga, buvo prarasta daugiau kaip 30 transporto priemonių, įskaitant apie 15 tankų.

I.Girkinas kalbėjo apie „daugybę dešimčių“ žuvusių „tankistų“. „Jūrų pėstininkų, specialiųjų pajėgų ir motorizuotųjų šaulių žuvo dar daugiau“, – teigia jis. Kitame vaizdo įraše iš Vuhledaro apylinkių matyti, kaip Rusijos kariai apšaudomi artilerijos ugnimi.

Ramiojo vandenyno laivynui priskirtos 155-oji ir 40-oji jūrų pėstininkų brigados, taip pat buvę Donecko separatistų daliniai, remiami specialiųjų pajėgų, vadovavo Vuhledaro puolimui.

Pasak ukrainiečių žurnalistų pranešimų, šioje teritorijoje su jais susidūrė Ukrainos kariuomenės 72-oji mechanizuotoji brigada. Kitą nesėkmingą Rusijos kariuomenės puolimą Vuhledaro kryptimi sausio pabaigoje aprašė austrų karo analitikas Tomas Cooperis.

Tačiau vienas Ukrainos atsargos karininkas pranešė, kad vasario 6 d. netoli Vuhledaro, Donecko srityje kovėsi savanorių batalionas „Alga“, kurio daugumą sudaro etniniai totoriai.

Atsargos karininkas išsakė mintį, kad savanorių batalionų panaudojimas šiame rajone rodo, jog 155-oji ir 40-oji jūrų pėstininkų brigados, anksčiau veikusios šiame regione, patyrė neįveikiamų nuostolių ir yra keičiamos kitomis formuotėmis.

Rusijos karinių „Telegram“ kanaluose vaizdo įrašai iš Vuhledaro tapo proga aktyviai kritikuoti karinę vadovybę. Ji buvo kaltinama tinkamai nepasirengusi puolimui, informacijos slopinimu elektroninėmis priemonėmis ir abejingumu aukoms.

Daugelis autorių, kritikuojančių Vuhledare paskirtus karininkus, anksčiau kritikavo Rusijos generalinio štabo vado Valerijaus Gerasimovo paskyrimą Rusijos karinių pajėgų grupės Ukrainoje vadovu.

Priešingai kariškiams, šių „Telegram“ kanalų autoriai nurodo sėkmingus, jų požiūriu, „Wagner Group“ padalinius, kurie nuo rugpjūčio taip pat nesėkmingai bando užimti Bachmutą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.