L. Austinas: JAV yra pasiruošusios ginti Baltijos šalis

Jungtinės Amerikos Valstijos yra pasirengusios ginti Baltijos sąjungininkes – pareiškė Estijoje viešintis JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

JAV gynybos sekretorius L. Austinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV gynybos sekretorius L. Austinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-17 12:30

Artėjant Estijos nepriklausomybės metinėms, pareigūnas Taline susitiko su Estijos premjere Kaja Kallas ir gynybos ministru. Aptarti Ukrainos rėmimo ginklais klausimai. Teigiama, jog Estija yra viena dosniausių Ukrainos rėmėjų, įvertinant šalies ir sukuriamo BVP dydį.

L.Austinas dar kartą pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos yra visiškai atsidavusios Baltijos šalių gynybai.

„Šiandien noriu labai aiškiai pasakyti Estijos žmonėms vieną dalyką. Jungtinės Amerikos Valstijos ir toliau tvirtai pasisako už mūsų Baltijos šalių sąjungininkių laisvę ir suverenitetą, – kalbėjo L. Austinas. – Ir esame vieningi su jumis, kad atgrasytume ir apgintume nuo bet kokios grėsmės mūsų bendram saugumui.“

Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Slovakija, Vengrija ir Rumunija yra labai arti Ukrainos, kurioje vyksta karas. Taip pat visos jos yra NATO narės, todėl Jungtinės Valstijos, reaguodamos į Rusijos prezidento Vladimiro Putino neišprovokuotą ir žiaurų karą, kuriuo siekiama sunaikinti Ukrainą, padidino karių skaičių regione.

Rytų Europos valstybės yra vienos iš lyderių, remiančių Ukrainą ir teikiančių prieglobstį milijonams ukrainiečių, pabėgusių nuo Rusijos invazijos.

L.Austinas užsuko į Estijos sostinę Taliną po to, kai Briuselyje dalyvavo NATO gynybos ministrų susitikime ir pirmininkavo Ukrainos gynybos ryšių grupei. Jis kalbėjo per spaudos konferenciją su Estijos gynybos ministru Hanno Pevkuru.

„Kitą savaitę minėsime metus nuo tos dienos, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į taikią kaimynę Ukrainą, – sakė L.Austinas. – Ir mes gedime gyvybių, be reikalo prarastų per žiaurų ir neišprovokuotą V.Putino pasirinktą karą. Ukrainos žmonės taip drąsiai kovoja gindami savo suverenitetą ir primena mums, kad niekada negalime laikyti laisvės savaime suprantamu dalyku.“

Estija tai supranta iš esmės, nes nuo 1944 m. iki autokratijos žlugimo 1991 m. buvo okupuota Sovietų Sąjungos, sakė L.Austinas.

„Mūsų saugumą ir toliau garantuoja narystė NATO, galingiausiame istorijoje aljanse, – savo ruožtu spaudos konferencijoje sakė H.Pevkuras. – Praėjusiais metais NATO aukščiausiojo lygio susitikime Madride sąjungininkai priėmė istorinius sprendimus, kad aljansas taptų dar stipresnis. Sąjungininkai įsipareigojo sukurti patikimą priešakinės gynybos poziciją rytiniame NATO flange, kad būtų užtikrinta, jog kiekvienas sąjungininkų teritorijos centimetras būtų nedelsiant apgintas.“

Aukščiausiojo lygio susitikime JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė sprendimą sustiprinti JAV rotacinį buvimą Baltijos šalyse. „Vadinkime tai pažado įgyvendinimu, – pridūrė H.Pevkuras. – JAV [didelio judrumo artilerijos raketų sistemos] būrys ir pėstininkų kuopa dabar treniruojasi greta Estijos gynybos pajėgų, didindami sąveiką ir stiprindami Estijos ir NATO saugumą.“

„Rusija pradėjo puolimą Ukrainoje, į konfliktą pasitelkusi tūkstančius atsargos karių ir suintensyvino raketų atakas prieš civilius taikinius Ukrainoje. V.Putinas nerodo jokių ženklų, kad ketina atsisakyti savo „imperinių ambicijų“, – toliau kalbėjo V.Pevkuras.

Estijos gynybos ministras tikisi didesnės pažangos kovojant su Rusijos grėsme šią vasarą Vilniuje vyksiančiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime.

„Šiandien jūs parodėte didžiulę lyderystę remdami Ukrainą, – sakė L.Austinas. – Skaičiuojant nuo jūsų ekonomikos dydžio, Estija suteikė Ukrainai daugiau karinės pagalbos nei bet kuri kita pasaulio šalis. Priėmėte sunkius sprendimus, kad ukrainiečiai gautų pagalbą, kurios jiems reikia apsiginti. Taigi, ačiū jums už jūsų lyderystę. Tai tikrai puikus pavyzdys visoms šalims.“

NATO stiprina atgrasymo ir gynybos priemones rytinėje aljanso dalyje, o Jungtinės Valstijos yra viena iš sąjungininkių, stiprinančių savo buvimą. „Mes išlaikysime nuolatinį rotacinį buvimą Baltijos šalyse, – sakė Austinas. – Taigi esu įsitikinęs, kad mūsų dvi išdidžios demokratijos dirbs kartu, kad įveiktų bet kokį iššūkį, ir kartu toliau stiprins transatlantinį saugumą ir gins taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką, kuri užtikrina mūsų visų saugumą.“

L.Austinas taip pat teigė, kad V.Putino karas sustiprino NATO narių ryžtą.

„V.Putinas manė, kad gali suskaldyti NATO, tačiau jo agresija pasiekė priešingą rezultatą: NATO aljansas yra vieningesnis ir stipresnis nei kada nors anksčiau“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.