Kinijos užsienio reikalų ministras teigia esąs sunerimęs dėl galimos Ukrainos karo eskalacijos

Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas pareiškė esąs susirūpinęs dėl galimos Ukrainos karo eskalacijos. Pristatydamas Kinijos vadovo Xi Jinpingo Globalios saugumo iniciatyvos koncepcijos dokumentą, jis antradienį Pekine sakė: „Kinija labai susirūpinusi, kad konfliktas gali paaštrėti ir netgi tapti nekontroliuojamas“. Tačiau ministras ir toliau nekritikavo Rusijos dėl jos pradėto karo.

Xi Jinpingas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 8:37 AM

Kinija yra už taikos derybas ir dialogą, kad būtų atsižvelgta į visų šalių interesus ir siekiama bendro saugumo, kalbėjo Qin Gangas. „Kartu raginame atitinkamas šalis nedelsiant liautis kursčius ugnį, liautis kaltinti Kiniją ir liautis garsiai skelbti „Ukraina šiandien, Taivanas rytoj“, – pažymėjo diplomatijos vadovas.

Taip jis atmetė augantį tarptautinį susirūpinimą, kad Kinija, panašiai kaip Rusija Ukrainoje, gali pradėti karą Taivanui užkariauti – šią demokratišką salą Kinija laiko savo dalimi.

Kinija yra pareiškus, kad per pirmąsias Rusijos invazijos metines, kurios bus minimos penktadienį, paskelbs savo taikos iniciatyvą konfliktui sureguliuoti. Ar be šio minėto koncepcijos dokumento dar bus pateiktas konkretus planas, kol kas neaišku. Dokumente Ukrainos karas minimas tik vienu sakiniu, kuriame yra žodžiai „dialogas ir derybos“.

Savo jau anksčiau pristatytoje Globalioje saugumo iniciatyvoje Xi Jinpingas gana miglotai kalba apie „naują saugumo koncepciją pasaulyje“.

Be pagarbos suverenumui ir teritoriniam vientisumui minimas ir kooperatyvus, tvarus bei „nedalomas“ saugumas, JT chartijos laikymasis, „visų šalių legitimių saugumo interesų paisymas“ ir taikus konfliktų sprendimas dialogu ir konsultacijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.