JAV pareigūnai: Kinija svarsto galimybę tiekti Rusijai kovinius dronus ir šaudmenis

JAV pareigūnai šeštadienį paskelbė turintys žvalgybinės informacijos, kad Kinijos vyriausybė svarsto galimybę aprūpinti Rusiją bepiločiais lėktuvais ir šaudmenimis, kurie būtų naudojami kare Ukrainoje.

Kinijos ir Rusijos vėliavos.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kinijos ir Rusijos vėliavos.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2023, 4:16 PM, atnaujinta Feb 25, 2023, 4:17 PM

Neatrodo, kad Pekinas dar priėmė galutinį sprendimą, ir nėra įrodymų, kad ginklų perdavimas jau įvyko, sakė pareigūnai.

Tačiau tarp Rusijos ir Kinijos vyksta derybos dėl įrangos kainos ir apimties, pranešė CNN. Tai vyksta tuo metu, kai Rusijos kariuomenė sparčiai eikvoja savo amunicijos atsargas, praėjus daugiau nei metams nuo invazijos į Ukrainą pradžios.

Pasak šaltinių, Maskva ne kartą prašė Pekino dronų ir amunicijos, o Kinijos vadovybė pastaruosius kelis mėnesius aktyviai svarstė, ar siųsti mirtiną pagalbą, ar ne, pridūrė jie.

JAV žvalgybos pareigūnai mano, kad Kinija dabar linksta teikti įrangą, nors dar vakar ragino surengti taikos derybas ir ragino visas šalis nutraukti išpuolius prieš civilius gyventojus.

Šaltiniai teigė, kad dronai ir šaudmenys greičiausiai bus skirti ne didesniems artilerijos pabūklams, o mažo kalibro ginklams, pavyzdžiui, rankiniams ginklams.

Svarstomą pagalbą sudaro 122 ir 152 milimetrų kalibro šoviniai, kurių atsargos Rusijoje mažėja, nes ji tęsia karą, kuriame daugiausia naudojama artilerija, laikraštis „Washington Post“ citavo JAV pareigūnus.

Aukšto rango JAV administracijos pareigūnas sakė: „Kinija gali pakeisti situaciją.“

Jei Kinija imtųsi perdavimo, tai būtų pirmas kartas, kai Pekinas, nepaisydamas pakartotinių JAV įspėjimų, suteikė mirtiną pagalbą konflikte.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį sakė, kad jis „nenumato didelės iniciatyvos“ iš Kinijos teikti ginklus Rusijai.

Paklaustas, ar bet kokia būsima parama neperžengtų raudonos linijos, J.Bidenas atsakė, kad JAV „reaguotų“.

Sekmadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Kinija gali ruoštis teikti mirtiną pagalbą Rusijai, kad padėtų jai kare Ukrainoje.

A.Blinkenas JAV tinklams sakė, kad JAV turi informacijos, jog Kinija svarsto, ar suteikti Rusijai pagalbą, galbūt įskaitant ginklus ir ginkluotę, karui Ukrainoje.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.