Rusija Ukrainoje panaudojo naujo tipo bombą: atskleidė kuo ji ypač pavojinga

Rusijos pajėgos pirmą kartą prieš Ukrainą panaudojo UPAB-1500V valdomąsias sklendžiančiąsias bombas, kurių svoris – 1500 kg, rašo „Defense Express“.

Rusijos Ukrainoje panaudota nauja bomba UPAB-1500V. <br>Gamintojo nuotr.
Rusijos Ukrainoje panaudota nauja bomba UPAB-1500V. <br>Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-07 21:31

Pasak jų, rusai šį „naują ir gana pavojingą ginklą“ pirmą kartą panaudojo prieš kelias savaites prieš vieną objektą Černigovo srityje. Ant vienos iš nuolaužų buvo atitinkamas pažymėjimas.

Šios bombos pavojingumas slypi tame, kad UPAB-1500V yra sklendžianti bomba, kurioje įrengta inercinė ir palydovinės navigacijos sistema, o jos kovinė galvutė sveria 1010 kg.

Pažymima, kad rusai šias bombas kol kas panaudojo tik pavieniais atvejais, nes norint užtikrinti didelį bombos skrydžio nuotolį, būtina pakilti į nemažą aukštį, todėl tokias bombas gabenančius bombonešius lengviau nustatyti ir numušti.

Rusija pirmą kartą bombą UPAB-1500V pademonstravo 2019 m. Ji skirta naikinti labai saugomus taikinius iki 40 km atstumu. Pasak karo ir politikos eksperto Aleksandro Kovalenkos, šias bombas Rusijos kariai panaudojo dar 2022 metų kovą, o Rusijos propaganda to net neslėpė.

Kartu ekspertas atskleidė vieną svarbų niuansą – šių bombų gamyba yra labai brangi ir nėra masinis produktas. A.Kovalenko įsitikinęs, kad UPAB-1500V naudojimas nebus dažnas ir reguliarus.

„2022 m. kovo mėn. jie buvo naudojami ypač svarbiems taikiniams, kai reikėjo panaudoti „skverbiamojo tipo“ šaudmenis, – UNIAN sakė jis. – Atsižvelgiant į gamybos sudėtingumą ir didelę kainą, Rusijos pajėgos turi ribotas šių bombų atsargas. Savo ruožtu šiuo metu tiesioginis jų panaudojimas galimas tik tada, kai lėktuvnešis (Su-34) priartėja arba yra arti mūsų oro gynybos pavojingos zonos“, – sakė ekspertas.

Pasak jo, planuojamas bombos UPAB-1500B veikimo nuotolis yra iki 50 km, kai ji paleidžiama iš 15 km aukščio:

UNIAN pažymi, kad penktadienį Ukrainos oro gynyba netoli laikinai okupuoto Jenakijevo, Donecko srityje, numušė Rusijos naikintuvą-bombonešį Su-34. Kai kuriais duomenimis, šis konkretus orlaivis galėjo gabenti bombas UPAB-1500V. Pasak karinio ir politinio komentatoriaus Oleksandro Kovalenkos, tai gali reikšti, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gavo didesnio nuotolio oro gynybos įrangos.

Apsisaugoti nuo naujo tipo bombų

Pasak Ukrainos karinių oro pajėgų atstovo spaudai Jurijaus Ihnato, reikia modernių naikintuvų norint apsisaugoti nuo naujų bepiločių bombų, kurias Rusija pradėjo naudoti prieš Ukrainą.

J.Ignatas patvirtino informaciją, kad rusai prieš Ukrainą pradėjo naudoti naujas 1500 kg sveriančias skraidančias bombas UPAB-1500V.

„Tikėtina, kad numuštas „Su-34“ atakavo Ukrainą tokiomis bombomis. Todėl dabar kalbame apie modernius naikintuvus. Kam mums reikalingi F-16 ar kiti lėktuvai? Tam, kad atremtume šią grėsmę, kad apsaugotume savo miestus ir kaimus“, – teigė jis. 

J.Ihnatas pažymėjo, kad tokio tipo aviacinės bombos gali sukelti daugiau nuostolių nei raketos. Nuo šių raketų apsisaugoti gali padėti ir sistema „Patriot“, tačiau tokių sistemų reikia daug.

„Mūsų sovietiniai lėktuvai to padaryti negali“, – pabrėžė Karinių oro pajėgų atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.