Ukraina nori gauti iš JAV kasetinių bombų kovai su puolančiomis rusų „žmonių bangomis“

Ukraina išplėtė prašymą iš JAV gauti prieštaringai vertinamų kasetinių bombų, įtraukdama ginklą, kurį norėtų išmontuoti ir panaudoti prieštankinių bombų mėtymui iš bepiločių orlaivių ant Rusijos pajėgų, pasak „Reuters“, pranešė du JAV įstatymų leidėjai.

Ukrainos kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2023, 10:51 AM

Kyjivas paragino Kongreso narius spausti Baltuosius rūmus, kad šie pritartų ginklų perdavimui, tačiau visiškai neaišku, ar prezidento Joe Bideno administracija tai patvirtins savo parašu.

Kasetinė amunicija, kurią draudžia daugiau kaip 120 šalių, paprastai paleidžia didelį kiekį mažesnių bombų, kurios gali nesirinktinai žudyti didelėje teritorijoje ir kelti grėsmę civiliams gyventojams.

Ukraina nori įsigyti MK-20, oru gabenamą kasetinę bombą, kad galėtų atskirus sprogmenis paleisti iš bepiločių orlaivių, sakė JAV atstovai Jasonas Crow ir Adamas Smithas, abu dirbantys Atstovų Rūmų ginkluotųjų pajėgų komitete. Pasak jų, tai papildymas prie 155 mm artilerijos kasetinių sviedinių, kurių jau paprašė Ukraina.

Jie sakė, kad Ukrainos pareigūnai praėjusį mėnesį Miuncheno saugumo konferencijoje ragino JAV įstatymų leidėjus spausti Baltuosius rūmus pritarti. Ukraina tikisi, kad kasetinė amunicija suteiks jai pranašumą žūtbūtinėje kovoje su Rusijos pajėgomis rytų Ukrainoje.

Ukrainos vyriausybė yra viešai pareiškusi, kad nori JAV kasetinės amunicijos. Apie prašymą dėl MK-20, dar vadinamų CBU-100, anksčiau nebuvo pranešta.

Sprogmenys kovai su „žmonių bangomis“

Ukraina nori šiais artilerijos sviediniais – dvejopos paskirties įprastine patobulinta amunicija (DPICM) – sustabdyti „žmonių bangos“ tipo atakas, kurias Rusija kelis mėnesius rengia siekdama užimti sugriautą rytinį Bachmuto miestą, sakė įstatymų leidėjai.

Kiekvienas toks sviedinys išbarsto 88 sprogmenis. MK-20 nešamas lėktuvu, o šis skrydžio viduryje atsidaro ir išmeta daugiau kaip 240 į strėles panašių nedidelių bombų.

Ukrainos kariuomenė mano, kad šie šaudmenys „turi geresnes šarvo pramušimo galimybes“ nei tie, kuriuos dabar mėto iš bepiločių orlaivių, sakė Ginkluotųjų pajėgų komiteto narys demokratas A. Smithas.

Ukraina, kovojanti su priešu, turinčiu daugiau gyvosios jėgos ir ginkluotės, bepiločius orlaivius plačiai naudoja stebėjimui ir sprogmenų mėtymui ant Rusijos pajėgų.

Demokratas ir JAV kariuomenės veteranas J. Crow sakė, kad galbūt pritartų MK-20 perdavimui su garantijomis, kad ukrainiečiai išmontuos bombas ir „panaudos jas nekasetiniam darbui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.