Jungtinė Karalystė atidarė karinę bazę Šiaurės Norvegijoje

Trečiadienį Didžioji Britanija paskelbė atidariusi karinę bazę tolimoje Norvegijos šiaurėje, kad sustiprintų NATO pajėgumus Arktyje. Tai paskatino susirūpinimas, kilęs dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

​Trečiadienį Didžioji Britanija paskelbė atidariusi karinę bazę tolimoje Norvegijos šiaurėje, kad sustiprintų NATO pajėgumus Arktyje. Tai paskatino susirūpinimas, kilęs dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.<br>SWNS/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Trečiadienį Didžioji Britanija paskelbė atidariusi karinę bazę tolimoje Norvegijos šiaurėje, kad sustiprintų NATO pajėgumus Arktyje. Tai paskatino susirūpinimas, kilęs dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.<br>SWNS/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 3:38 PM

Didžiosios Britanijos karališkojo laivyno pranešime spaudai sakoma, kad naujai įsteigta bazė Norvegijoje, pavadinta „Camp Viking“, veiks kaip Karališkųjų jūrų pėstininkų komandosų centras. Ten dislokuotos pajėgos vadinamos „Arkties ieties smaigaliu“, Jungtinė Karalystė jas pasitelks, „kai prireiks karių, galinčių kovoti ekstremaliai šaltu oru“. „Nauja Arkties operacijų bazė padės Didžiosios Britanijos komandosams ateinančius 10 metų“, – sakoma pranešime pabrėžiant Jungtinės Karalystės įsipareigojimą garantuoti saugumą Tolimojoje Šiaurėje.

Su Rusija besiribojanti Norvegija atsisako priimti nuolatines užsienio karines bazes, todėl bazė „Camp Viking“, įkurta maždaug už 65 kilometrų į pietus nuo Trumsės, veiks tik dešimtmetį. Joje dirbs elitinių Karališkųjų jūrų pėstininkų pajėgų, reaguojančių į Europoje kylančias krizes, darbuotojai. Karinio jūrų laivyno pranešime sakoma, kad bazė įkurta vietoje, idealiai tinkančioje atgrasymui regione, ir leis JK reaguoti greitai prireikus apsaugoti NATO šiaurinį flangą ir artimą sąjungininkę Norvegiją.

Šią žiemą bazėje buvo dislokuota apie 1000 komandosų.

Norvegija, turinti 98 kilometrų ilgio sieną su Rusija, tiekia Ukrainai įvairią karinę techniką, įskaitant artileriją ir amuniciją. Karas Ukrainoje paskatino jos kaimynes Suomiją ir Švediją 2022 m. gegužę pateikti paraišką dėl narystės NATO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.