Rusijos pajėgų bėdos Bachmute – analitikų akimis: įžvelgė akivaizdžius trūkumus

Rusų kariams trūksta pajėgumų išnaudoti taktinį Bachmuto užėmimą siekiant sukurti operacinį poveikį, be to, net ir užėmus šį miestą okupantams greičiausiai trūksta kovinės galios norint žengti toliau, teigiama JAV karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.

Rusų kariams trūksta pajėgumų išnaudoti taktinį Bachmuto užėmimą siekiant sukurti operacinį poveikį, be to, net ir užėmus šį miestą okupantams greičiausiai trūksta kovinės galios norint žengti toliau, teigiama JAV karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusų kariams trūksta pajėgumų išnaudoti taktinį Bachmuto užėmimą siekiant sukurti operacinį poveikį, be to, net ir užėmus šį miestą okupantams greičiausiai trūksta kovinės galios norint žengti toliau, teigiama JAV karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmuto prieigos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmuto prieigos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 11:46 AM, atnaujinta Mar 8, 2023, 3:24 PM

Kaip anksčiau vertino ISW, užėmus Bachmutą, Rusijos pajėgoms tektų rinktis iš dviejų skirtingų judėjimo krypčių. Rusijos pajėgos galėtų bandyti veržtis į vakarus greitkeliu T0504 link Kostiantynivkos (apie 20 km nuo Bachmuto) arba veržtis į šiaurės vakarus greitkeliu E40 link Sloviansko-Kramatorsko srities Donecko srities šiaurės vakaruose (apie 40 km į šiaurės vakarus nuo Bachmuto).

Šios dvi galimos judėjimo kryptys viena kitos nepalaiko, todėl susilpnėjusioms Rusijos pajėgoms greičiausiai tektų teikti pirmenybę tik vienos iš jų vykdymui, kad turėtų kokią nors tikimybę pasiekti sėkmę – nors Rusijos vadai per visą invaziją į Ukrainą ne kartą per daug išsklaidė savo pajėgas keliomis judėjimo kryptimis.

Ukrainos pajėgos taip pat stipriai sutvirtino abu šiuos kelius, kurie yra sujungti su daugybe sausumos ryšių linijų, einančių giliai į Ukrainos užnugarį, todėl bet koks Rusijos bandymas žengti šiais keliais greičiausiai kainuotų labai brangiai.

Be to, Rusijos pajėgoms greičiausiai trūksta mechanizuotų pajėgų, reikalingų žygiui už Bachmuto, o taktiniai šturmo būriai, naudojami puolimuose prieš Bachmutą, greičiausiai nepajėgūs vykdyti manevrinio karo.

Naujausi Rusijos pasiekimai Bachmuto miesto teritorijose rodo, kad Rusijos pajėgos gali užtikrinti ribotus taktinius laimėjimus pėstininkų vadovaujamais priekiniais puolimais. Rusijos pajėgoms greičiausiai trūksta mechanizuotų pajėgų, reikalingų į vakarus nuo Bachmuto esantiems keliams (kurie greičiausiai yra labai gerai įtvirtinti) eksploatuoti.

Kaip neseniai pranešė ISW, Rusijos pajėgos vis dažniau pasikliauja šturmo būriais – bataliono dydžio elementais, optimizuotais ne manevriniam karui, o priekiniam įtvirtintų teritorijų puolimui. Šie būriai turi daug artilerijos, naudoja supaprastintą taktiką, tankai atlieka ugnies paramos vaidmenį užnugario zonose ir beveik neabejotinai sunkiai galėtų veiksmingai vykdyti operacijas už miesto ribų.

Kovo 7 d. šią pastabą pakartojo vienas žymus Rusijos karinis tinklaraštininkas, pažymėdamas, kad šturmo būriai yra tiesiog per maži, kad galėtų „pramušti plačią ir gilią spragą“ ukrainiečių gynybinėse formuotėse, o paskui juos sekti tankų ir mechanizuotieji batalionai, ir paragino formuoti „proveržio brigadas“, o tai greičiausiai gerokai viršija dabartines Rusijos pajėgų galimybes regione.

Tebesitęsiantis Rusijos pajėgų struktūros perėjimas prie mažų puolamųjų būrių, naudojančių supaprastintą taktiką, kartu su didėjančiais efektyviausių Rusijos pajėgų nuostoliais greičiausiai labai apribos Rusijos pajėgų galimybes tinkamai išnaudoti bet kokius judėjimo kelius, atsivėrusius užėmus Bachmutą. Tikėtina, kad po 10 mėnesių trukusių puolimų Rusijos pajėgos pasieks tik taktinę pergalę.

Parengta pagal ISW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.