Iranas patvirtino įsigysiąs iš Rusijos naikintuvų

Iranas įsigis iš Rusijos naikintuvų „Sukhoi Su-35“. Atitinkamas susitarimas užbaigtas, paskelbė iraniečių valstybinė žiniasklaida, remdamasi oficialiu pareiškimu.

Iranas įsigis iš Rusijos naikintuvų „Sukhoi Su-35“. Atitinkamas susitarimas užbaigtas, paskelbė iraniečių valstybinė žiniasklaida, remdamasi oficialiu pareiškimu.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Iranas įsigis iš Rusijos naikintuvų „Sukhoi Su-35“. Atitinkamas susitarimas užbaigtas, paskelbė iraniečių valstybinė žiniasklaida, remdamasi oficialiu pareiškimu.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2023, 2:57 PM

Valstybinė naujienų agentūra IRNA citavo Teherano pareiškimą, adresuotą Jungtinėms Tautoms (JT), kuriame tvirtinama, kad po to, kai 1988 m. baigėsi tarp Irano ir Irako vykęs karas, Iranas pradėjo kreiptis į įvairias valstybes dėl galimybės įsigyti naikintuvų, norėdamas atnaujinti savo karo lėktuvų parką. Remiantis pareiškimu, kai 2020 m. spalį pasibaigė Iranui pagal JT rezoliuciją Nr. 2231 taikyti apribojimai, susiję su konvencinių ginklų įsigijimu, Rusija paskelbė esanti pasirengusi galimam naikintuvų pardavimui.

Naikintuvai „Sukhoi Su-35“ iš techninės pusės Iranui buvo priimtini“, – priduriama pareiškime.

Teheranas ir Maskva pastaraisiais metais plečia bendradarbiavimą įvariuose sektoriuose, įskaitant gynybos. Ukraina kaltina Iraną tiekiant Rusijai dronus kamikadzes „Shahed“. Teheranas tai neigia.

Jungtinės Valstijos yra pareiškusios nerimą dėl vis glaudesnių Rusijos ir Irano karinių ryšių. Pentagono atstovas Johnas Kirby dar gruodį buvo perspėjęs, kad Rusija galimai domisi galimybe parduoti Iranui savo naikintuvų. J. Kirby tada pabrėžė, kad esama duomenų, jog Irano pilotai jau mokosi valdyti šiuos lėktuvus, o Teheranas jų galėtų gauti per ateinančius metus.

Irano naikintuvų parką šiuo metu daugiausiai sudaro sovietiniai orlaiviai „MiG“ ir „Sukhoi“. Šalis taip pat turi nedaug kiniškų naikintuvų, įskaitant „F-7“ modelio lėktuvus, ir amerikietiškų „F-4“ bei „F-5“ naikintuvų. Pastarieji orlaiviai Irano naikintuvų parke yra dar nuo laikų prieš 1979 m. Islamo revoliuciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.