Po neįprasto J. Prigožino interviu – ekspertų vertinimas: gali taikytis į V. Putino kėdę

„Wagner“ samdinių lyderis Jevgenijus Prigožinas gali pasinaudoti savo įtaka Rusijos žiniasklaidoje, kad prisistatytų kaip rimtas pretendentas 2024 m. Rusijos prezidento rinkimuose, teigia Karo Studijų Instituto (ISW) analitikai.

J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lietuvoje siūloma privačią karinę bendrovę<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvoje siūloma privačią karinę bendrovę<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 4:39 PM, atnaujinta Mar 31, 2023, 4:49 PM

J. Prigožino „Federal News Agency“ žiniasklaidos priemonė paskelbė interviu, kurį rusas kovo 14 d. davė Rusijos žurnalistams iš „Russia Today“, „RIA Novosti“ ir Federalinės naujienų agentūros.

Šis interviu buvo vertas dėmesio dėl savo unikalaus formato – interviu metu J. Prigožinas tarsi mėgdžiojo tai, kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas filmuoja savo surežisuotus viešus susitikimus, norėdamas tyliai pasišaipyti iš V. Putino arba subtiliai užsiminti, kad pats „Wagner“ lyderis galėtų tapti Rusijos prezidentu.

Vaizdo įraše matoma kaip interviu metu J. Prigožinas sėdi prie stalo priešais auditoriją taip, kaip paprastai filmuojami V. Putino susitikimai ir fotosesijos. Toks filmavimo stilius J. Prigožinui neįprastas, nes ruso viešuose vaizdo pareiškimuose paprastai nenaudojamas toks sterilus formatas.

Paprastai samdinių vadas renkasi filmuoti save plačiais kadrais mūšio laukuose arba dinamiškuose, bet surežisuotuose vaizdo įrašuose, kuriuose stengiamasi atrodyti nuoširdžiai ir šiurkščiai. J. Prigožinas taip pat pasinaudojo šiuo interviu, kad pakartotų savo ankstesnius argumentus apie būtinybę diegti Rusijos kovotojams griežtosios linijos ideologiją ir užsimintų, kad Rusijos gynybos ministerija sąmoningai atima iš „Wagner“ grupės artilerijos šaudmenis.

J. Prigožinas gali siekti parodijuoti V. Putino kinematografijos stilių kaip didesnės trolinimo kampanijos, kuria siekiama užsipulti Kremlių, dalį arba daryti tylias paraleles tarp Prigožino ir Rusijos prezidento posto, rašo ekspertai.

Pats J. Prigožinas anksčiau yra užsiminęs, kad galėtų pakeisti Putiną. Kovo 11 d. rusas sarkastiškai pareiškė, kad 2024 m. kandidatuos į Ukrainos prezidento postą, o vienas su Kremliumi susijęs žymus Rusijos mokslininkas teigė, kad tokiu pareiškimu netiesiogiai skatinamas pasakojimas, jog J. Prigožinas dalyvaus Rusijos prezidento rinkimuose, kurie taip pat numatyti 2024 m. Sausio 18 d.

J. Prigožinas tiesiogiai užsipuolė V. Putino prezidento administraciją ir užsiminė, kad kai kurie joje dirbantys pareigūnai yra išdavikai, norintys, kad Rusija pralaimėtų karą Ukrainoje – tai buvo vienas drąsiausių Prigožino išpuolių prieš Kremlių iki šiol.

Samdinių lyderis taip pat neigė Kremliaus teiginius, kad Rusija Ukrainoje kovoja su NATO, ir abejojo, ar Ukrainoje iš tikrųjų yra nacių, kaip nuolat tvirtina Kremlius, konkrečiai – V. Putinas.

Pastaruoju metu J. Prigožino elgesys – nepriklausomai nuo jo intencijų – stiprina Rusijos visuomenės nuomones, kad „Wagner“ lyderis turi didesnių politinių siekių Rusijoje.

Kovo 26 d. buvęs Rusijos karininkas ir nuteistas karo nusikaltėlis Igoris Girkinas (vienas iš J. Prigožino kritikų) pajuokavo, kad J. Prigožinas panašus į Julijų Cezarį, tik Julijus Cezaris pirmiausia pasiekė karinių pergalių, o tik po to agitavo už savo politinę karjerą – greičiausiai turėdamas omenyje „Wagner“ nesugebėjimą įvykdyti savo tariamo pažado užimti Bachmutą iki 2022 m. rugsėjo.

Parengta pagal ISW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.