JAV karo laivas praplaukė Taivano sąsiauriu praėjus kelioms dienoms po Kinijos pratybų

JAV karinis laivas praplaukė Taivaną ir žemyninę Kiniją skiriančiais vandenimis, pranešė JAV karinis jūrų laivynas, praėjus kelioms dienoms po to, kai Pekinas surengė karines pratybas aplink salą.

JAV karo laivas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
JAV karo laivas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 8:25 AM

Vadovaujant JAV, daug Vakarų karinių jūrų pajėgų reguliariai vykdo „laivybos laisvės operacijas“, kad užtikrintų tarptautinį regioninių vandens kelių, tokių kaip Taivano sąsiauris ir Pietų Kinijos jūra, statusą.

Eskadrinis minininkas „USS Milius“ „balandžio 16 dieną atliko įprastinį tranzitą Taivano sąsiauriu per vandenis, kuriuose pagal tarptautinę teisę galioja laivybos ir skrydžių laisvė, – sakoma JAV karinių jūrų pajėgų pranešime. – Laivas praplaukė sąsiaurio koridoriumi, kuris yra už bet kurios pakrantės valstybės teritorinių vandenų ribų“.

Tai buvo pirmoji tokia JAV operacija šiame vandens kelyje nuo sausio mėnesio.

Kinija pirmadienį pareiškė, kad stebėjo JAV karo laivą, plaukiantį Taivano sąsiauriu, ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „išpūtė“ šį tranzitą.

Kinijos kariuomenės atstovas spaudai pulkininkas Shi Yi teigė, kad kariai šiame regione „nuolat yra aukšto lygio parengtyje ir ryžtingai gins nacionalinį suverenitetą bei saugumą, taip pat taiką ir stabilumą regione“.

Kinija tvirtina, kad Taivanas yra jos teritorija, ir yra pažadėjusi vieną dieną perimti salos kontrolę. Ji taip pat tvirtina, kad visas Taivano sąsiauris yra jos teritoriniai vandenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.