A. Blinkenas per pokalbį telefonu su Sudano generolais paragino nutraukti ugnį

Dėl smarkių mūšių Sudane JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas paragino abiejų konflikto šalių vadus nutraukti ugnį. Jis per pokalbį telefonu pabrėžė „skubių paliaubų būtinybę“, antradienį Japonijoje pareiškė JAV valstybės departamento atstovas. Ir Japonijoje posėdžiavę G7 šalių užsienio reikalų ministrai paragino konflikto šalis Sudane „nedelsiant nutraukti karinius veiksmus“ ir atnaujinti derybas.

 A. Blinkenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A. Blinkenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 12:24 PM

J. Blinkenas, dalyvavęs G7 ministrų susitikime Japonijos Karuidzavos mieste, jo atstovo teigimu, atskirai kalbėjosi telefonu su Sudano ginkluotųjų pajėgų ir RSF kovotojų vadais. Valstybės sekretorius pareiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl daugybės žuvusiųjų ir sužeistųjų tarp Sudano civilių gyventojų.

A. Blinkenas žurnalistams patvirtino, kad pirmadienį Sudane buvo apšaudyta JAV diplomatų vilkstinė. Niekas per ataką nenukentėjo.

Sudaną nuo šeštadienio krečia smarkūs mūšiai. Smurtas kilo šalies kariniam vadovui Abdeliui Fattahui al-Burhanui ir sukarintų pajėgų (RSF) vadui Mohamedui Hamdanui Daglo nesutariant dėl ketinimų integruoti RSF į kariuomenės gretas. Ši integracija laikoma pagrindine siekio vėl perduoti valdžią Sudane civilinei vyriausybei dalimi.

Per mūšius tarp armijos ir RSF kovotojų, JT duomenimis, žuvo apie 200 žmonių, maždaug 1 800 buvo sužeisti. Smurtas iš sostinės Chartumo jau persimetė ir į kitas šalies dalis.

Per pokalbį su abiem generolais A. Blinkenas atkreipė dėmesį į jų atsakomybę garantuoti civilių, diplomatų ir humanitarinių gelbėtojų saugumą, sakė atstovas. Paliaubos esą pirmiausiai leistų suteikti „humanitarinę paramą mūšių paveiktiems žmonėms“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.