Ukraina skelbia kovą dvigubų agentų tinklui: iki šiol atskleisti faktai – tik ledkalnio viršūnė

​Ukrainos institucijų koridoriuose – įtampa. Pranešama, kad Kijevas plečia dvigubų agentų valymo pastangas savo šnipinėjimo tarnyboje po to, kai aukštus postus užėmę išdavikai padėjo pagrindą praėjusių metų Rusijos invazijai, atverdami kelią priešo pajėgoms į pietinį Chersono miestą ir Černobylio atominę elektrinę šiaurėje.

V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 8:41 AM

Ukrainos valstybinio tyrimų biuro atstovė spaudai Tetiana Sapian pareiškė, kad Rusijos FSB žvalgybos agentai infiltravosi ir į Ukrainos saugumo tarnybą SBU, ir į vietos valdžią, kenkdami Ukrainai iš vidaus, padedami pabėgusių promaskvietiškų Ukrainos pareigūnų, kurie pabėgo iš šalies po 2014 m. Maidano sukilimo.

T.Sapian užsiminė, kad iki šiol atskleisti faktai gali pasirodyti esantys tik ledkalnio viršūnė.

„Tinklas yra daug platesnis, o tyrimo metu siekiama išsiaiškinti visas aplinkybes ir atskirų asmenų veiksmus, dėl kurių agresoriaus kariuomenė iš aneksuoto Krymo teritorijos greitai užėmė dalį pietų“, – sakė ji.

Šio mėnesio pradžioje Ukrainos valstybinis tyrimų biuras, bendradarbiaudamas su Ukrainos saugumo tarnyba (SBU), baigė tyrimą dėl buvusio saugumiečių Krymo skyriaus vadovo Oleho Kuliničiaus. Teisėsaugininkai įtarė, kad O.Kuliničius dirbo FSB šnipu, kuris, padedamas pabėgusių prorusiškų pareigūnų ir buvusio įstatymų leidėjo, įsiskverbė į aukščiausio lygio saugumo susitikimus Ukrainoje.

„Pirmosiomis invazijos valandomis O.Kuliničius sąmoningai blokavo bet kokius bandymus informuoti vadovybę apie tikrąją padėtį regione (Chersone). Jis nesiėmė jokių priemonių Ukrainos suverenitetui apsaugoti. Jis nurodė personalui palikti savo tarnybos vietą. Vėliau jis išdavė ginklus žmonėms, kurie neturėjo nieko bendra su SBU. Jis paliko savo postą ir vasario 24 d. išvyko į Kijevą“, – kalbėjo T.Sapian.

O.Kuliničius buvo suimtas praėjusių metų liepą ir apkaltintas valstybės išdavyste. Jei teismas pripažins jį kaltu, jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Tyrimų biuras ir SBU paviešino pasiklausymo įrašus tarp O.Kuliničiaus ir jo tariamo kolaboranto, buvusio Ukrainos gynybos sekretoriaus pavaduotojo Volodymyro Sivkovyčiaus, kuris 2014 m. pabėgo iš Ukrainos į Rusiją.

2022 m. sausį JAV pritaikė sankcijas V. Sivkovyčiui už bendradarbiavimą su Rusijos žvalgybos pareigūnų tinklu vykdant įtakingas operacijas, kuriomis siekta gauti paramą oficialiam Ukrainos Krymo perdavimui Rusijai mainais į Rusijos remiamų pajėgų išvedimą iš Donbaso regiono Rytų Ukrainoje. Pasak JAV iždo departamento, 2020 m. pradžioje V.Sivkovyčius taip pat dalyvavo dezinformacijos kampanijoje prieš 2020 m. JAV prezidento rinkimus.

SBU vadovas Vasilijus Maliukas pareiškė, kad O.Kuliničius gaudavo nurodymus iš Maskvoje pabėgusių Ukrainos pareigūnų politinio biuro. V.Maliukas O.Kuliničiaus bylą apibūdino kaip SBU „savęs valymą“ ir teigė, kad saugumo tarnyba tęsia prieš FSB nukreiptą kampaniją.

T.Sapian teigė, kad O.Kuliničius mokėsi FSB akademijoje Maskvoje kartu su kitu pabėgusiu prorusišku įstatymų leidėju Andrejumi Derkaču, kuriam JAV taiko sankcijas už bendradarbiavimą su FSB ir kišimąsi į JAV rinkimus. Įtariama, kad O.Kuliničius agitavo už Andrijaus Naumovo paskyrimą į SBU vadovo pavaduotojo pareigas, teigė tyrėjai. Dabar A.Naumovui gresia ekstradicija iš Serbijos į Ukrainą.

A.Naumovas išvyko iš Ukrainos likus kelioms valandoms iki Kremliaus invazijos. Įtariama, kad jis padėjo rusams užgrobti Černobylio atominę elektrinę praėjusių metų vasario mėn.

Rusijos žiniasklaidos svetainė „The Insider“ pranešė, kad Rusija pasiūlė A.Naumovui prieglobstį mainais į „liudijimą prieš prezidentą Volodymyrą Zelenskį“. A.Naumovas taip pat įtariamas pinigų plovimu. Jis neigia jam pateiktus kaltinimus.

„Viena iš pagrindinių O.Kuliničiaus pareigų buvo pakenkti centrinės valdžios darbui iš vidaus, infiltruoti į ją priešo agentų, išbalansuoti jos darbą“, – sakė T.Sapian. Jos teigimu, bent jau nuo 2019 m. gegužės O.Kuliničius gavo prieigą prie svarbiausių valstybės paslapčių. Jis neoficialiai kuravo kontržvalgybos skyrių.

„V.Sivkovyčiaus nurodymu O.Kuliničius paskyrė žmones į kai kurias vadovaujančias pareigas SBU. Jį pirmiausia domino regioniniai padaliniai Černigovo, Sumų, Charkovo ir kituose pasienio regionuose, – kalbėjo T.Sapian. – Jis taip pat reguliariai dezinformavo vadovybę apie tikruosius Rusijos specialiųjų tarnybų ketinimus“.

V.Zelenskis atleido O.Kuliničių praėjusių metų kovą. Tačiau Ukrainos naujienų svetainė RBC pranešė, kad ir po to O.Kuliničius dirbo buvusio Ukrainos saugumo tarnybos vadovo Ivano Bakanovo patarėju. SBU atliko vidinį patikrinimą dėl I.Bakanovo, tačiau jo rezultatai yra slapti, balandžio 5 d. brifinge sakė SBU atstovas spaudai Artemas Dehtiarenko. O T.Sapian teigimu, tyrimų biuras I.Bakanovo veiksmuose nieko nusikalstamo nenustatė.

Tačiau praėjusiais metais, praėjus dienai po O.Kuliničiaus sulaikymo, V.Zelenskis atleido iš pareigų ir jo draugą I.Bakanovą. To priežastis: jam vadovaujant buvo sulaikyta per daug kolaborantų.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.