Sutartos paliaubos tapo tuščiais žodžiais: Sudaną toliau drebina sprogimai

Nepaisant pakartotinio trapių paliaubų Sudane pratęsimo, konflikto šalys pirmadienį toliau kovėsi tarpusavyje. Virš sostinės Chartumo skraidė naikintuvai, daugelį miesto kvartalų drebino šūviai ir sprogimai.

 Sudanas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sudanas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2023, 4:24 PM

Kariuomenė ir sukarinta grupuotė RSF sekmadienio vakarą patvirtino, kad vidurnaktį besibaigiančios paliaubos pratęsiamos dar 72 valandoms. Tačiau naujų paliaubų, kai ir ankstesnių, nesilaikoma.

Sudane jau daugiau kaip dvi savaites kariuomenės vado Abdelo Fattaho al-Burhano daliniai kovoja su generolo Mohamedo Hamdano Daglo vadovaujamais RSF kovotojais.

Per mūšius, oficialiais duomenimis, jau žuvo daugiau kaip 500 žmonių, tūkstančiai buvo sužeisti. Manoma, kad tikrasis aukų skaičius yra dar didesnis. Kilus konfliktui, Vakarų šalys evakavo savo piliečius iš Sudano.

Įvykių Sudane „mastas ir greitis“ yra „beprecedentis“, sakė JT atstovas Stéphanė Dujarricas. Jis paskelbė, kad JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas į regioną siunčia skubios pagalbos koordinatorių Martiną Griffithsą.

JT dar kartą paragino konflikto šalis saugoti civilius ir infrastruktūrą, sukurti saugius koridorius pasitraukimui iš mūšių zonos, gerbti humanitarinės pagalbos darbuotojus ir medicinos personalą ir palengvinti pagalbos misijas.

JT duomenimi, šiuo metu Sudane yra 75 000 vadinamųjų vidaus pabėgėlių. Mažiausiai 20 000 gyventojų, be to, pabėgo į Čadą, 6 000 – į Centrinės Afrikos Respubliką, dar tūkstančiai – į Pietų Sudaną ir Etiopiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.