Norvegija nori iki 2026 m. pasiekti NATO tikslą gynybai skirti 2 proc. BVP

Norvegija siekia per ateinančius trejus metus didinti savo karines išlaidas ir pasiekti NATO tikslą skirti gynybai 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Norvegija nori iki 2026 m. pasiekti NATO tikslą gynybai skirti 2 proc. BVP.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Norvegija nori iki 2026 m. pasiekti NATO tikslą gynybai skirti 2 proc. BVP.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2023, 6:01 PM

Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store antradienį Osle pareiškė, kad 2 proc. BVP tikslas gynybai turėtų būti pasiektas iki 2026 m. ir kad šiuo metu rengiamas konkretus planas.

Liepą Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Norvegija nori parodyti, kaip ketina pasiekti šį tikslą. Gynybos ministro Bjørno Arildo Gramo teigimu, išlaidos gynybai iki 2026 m. turi būti padidintos iš viso daugiau nei 11 mlrd. Norvegijos kronų (1,02 mlrd. JAV dolerių).

5,5 mln. gyventojų turinti Norvegija yra viena iš NATO steigėjų ir dabartinio NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo gimtoji šalis.

2014 m. Vakarų gynybos Aljansas paskelbė bendrą tikslą, kad valstybės narės gynybai skirtų 2 proc. savo BVP. Daugelis narių, įskaitant Vokietiją, dar gana toli nuo šio tikslo.

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) duomenimis, pernai Norvegija kariuomenei išleido apie 8,4 mlrd. JAV dolerių – tai atitinka 1,6 proc. BVP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.