Sudarė stipriausių pasaulio kariuomenių reitingą: Lietuva – aukščiausiai iš Baltijos šalių

Galima skirti labai daug lėšų gynybai, bet kariuomenė nebūtinai pateks tarp stipriausių pasaulyje. Tai parodo kasmet globalfirepower.com sudaromas indeksas.

Ispanijos kariuomenės elitinio padalinio „La Legion“ nariai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Ispanijos kariuomenės elitinio padalinio „La Legion“ nariai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Galingiausių kariuomenių rikiuotėje JAV toliau neužleidžia pirmosios pozicijos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Galingiausių kariuomenių rikiuotėje JAV toliau neužleidžia pirmosios pozicijos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 13, 2023, 9:24 AM

2022 m. tapo milžiniško karo, kurį Rusija pradėjo prieš Ukrainą, metais. Kadangi tiekti ginkluotę ukrainiečiams ėmė daugelis pasaulio šalių, joms pačioms tenka rūpintis naujų ginklų gamyba, o tam reikės milžiniškų investicijų.

Tačiau, kaip rodo globalfirepower.com galingiausių pasaulio armijų sąrašas, šių metų pradžioje, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, gynybai skiriamos sumos netgi sumažėjo. Iš pirmajame dešimtuke esančių valstybių išlaidas kariuomenei padidino tik Indija.

Kita vertus, pinigai reiškia toli gražu ne viską. Pavyzdžiui, Vokietija pagal gynybai skiriamas lėšas (47 mlrd. eurų) yra penkta pasaulyje, bet jos kariuomenė galingiausiųjų sąraše – tik 22-ojoje vietoje, per metus nukritusi iš 16-osios.

Tradiciškai pirmauja Jungtinės Valstijos, po jų seka Rusija.

Tiesa, pastarosios, kaip ir į 15-ąją vietą iš 22-osios pakilusios Ukrainos, tikrąjį turimos ginkluotės kiekį nustatyti labai sunku dėl tebevykstančių karo veiksmų – tai pripažino ir reitingo sudarytojai.

Per metus pirmajame dešimtuke įvyko nemenkų pokyčių. Jungtinės Karalystės kariuomenė iš 8-osios vietos pakilo į 5-ąją. Per dvi pozicijas aukštyn palypėjo ir Pakistanas – iki 7-osios. Japonija iš 5-iosios nusileido į 8-ąją, o Prancūzija – iš 7-osios į 9-ąją.

Tyrimo autoriai atsižvelgė į 60 kriterijų – nuo gyventojų ir aktyvių karių skaičiaus iki turimų lėktuvų, tankų ir kitos ginkluotės. Taip pat įvertintas branduolinių ginklų turėjimas, nemažai lemia ir narystė NATO ar kituose aljansuose.

Lietuva šiame reitinge yra aukščiausiai iš Baltijos šalių – 93-iojoje vietoje, tarp Hondūro ir Armėnijos. Latvija – 95-a, Estija – 104-a.

Iš viso buvo įvertintos 145 pasaulio šalys, o paskutinę vietą užėmė Himalajuose esantis Butanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.