Prie Bachmuto – Ukrainos pajėgų ėjimas: „Jie nebuvo tam pasiruošę“

Nusiaubtame rytiniame Bachmuto mieste, kuris, nepaisant jo nedidelės strateginės reikšmės, tapo kruviniausiu karo lauku, Ukrainos pajėgos turi tik mažas atramos pozicijas. Tačiau, pasak Ukrainos pareigūnų ir lauke esančių kariškių, jos pasiekė laimėjimų Rusijos flanguose, siekdamos apsupti miestą ir pratęsti kovą jame.

Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 3:20 PM, atnaujinta May 26, 2023, 3:55 PM

„Aš esu griovyje. Įsitvirtinome pozicijose, kurias kadaise laikė Rusija“, – rašė Ukrainos kariuomenės 5-osios atskirosios šturmo brigados karys Jurijus SMS žinutėje iš pozicijos į pietus nuo Bachmuto, netoli Klišivkos kaimo.

„Aplink mus daug žuvusių rusų“, – sakė jis.

Sekmadienį netikėtai fronto linijose apsilankęs Ukrainos rytų kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis pripažino, kad Ukraina kontroliuoja tik „nedidelę dalį“ Bachmuto, bet sakė, kad naujas tikslas – „taktiškai apsupti miestą“, ir pakartojo gynybos ministro pavaduotojos Hannos Maliar „Telegram“ paskelbtą pareiškimą.

Informacija apie šią kovos pratęsimo strategiją, nepaisant to, kas techniškai kontroliuoja miestą, pasirodė, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, atsakydamas į klausimus, užduotus per vizitą Hirošimoje, nupiešė niūrų mūšio padėties vaizdą. Jo pastabos sukėlė klausimų apie tai, kaip atrodytų Ukrainos pergalė, turint omenyje miesto sunaikinimą ir išlaidas, kurias jau sumokėjo miesto gynėjai.

„Turite suprasti, kad nėra nieko, – sekmadienį kalbėjo V.Zelenskis. – Nieko iš Bachmuto, koks jis kadaise buvo, neliko, ką būtų galima kontroliuoti“.

Donecko srities šiaurės rytuose esančiame mieste, prieš Rusijai pernai įsiveržiant į Ukrainą, gyveno apie 70 000 žmonių. Nuo to laiko jis buvo nuniokotas, nukentėjo nuo vienų aršiausių konflikto mūšių, nes Rusijos kariai ir „Wagner“ samdinių pajėgos, sudarytos daugiausia iš išlaisvintų rusų kalinių, žingsnis po žingsnio stiprino pozicijas.

Šeštadienį „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad jo pajėgos pagaliau užėmė visą miestą, o Kremlius išplatino Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą, kuriame jis pagyrė miesto išvadavimą, pavadindamas jį sovietiniu-rusišku Artiomovsko pavadinimu. Ukraina šiuos teiginius atmetė.

Visiškas miesto užėmimas būtų retas laimėjimas Maskvai, kuriai nuo pat pirmųjų karo dienų sunkiai sekėsi iškovoti aiškias pergales.

Tačiau Rusijos pusėje dėl Bachmuto kilo vidinių nesutarimų, o J.Prigožinas viešai kritikavo savo kolegas iš Rusijos kariuomenės dėl to, kaip jie elgėsi puolimo metu. Ukrainos pajėgos sugebėjo pasinaudoti šiais nesutarimais, kad sulaikytų priešą, kuris yra gerokai pranašesnis už juos.

Trečiadienį per mūšius netoli Klišivkos ir Ivanivskės kaimų sužeistas 24-ojo atskirojo šturmo bataliono karys 22 metų Stanislavas Bunjatovas pasakojo, kad jo dalinys galėjo pulti tuo metu, kai „Wagner“ samdinius keitė Rusijos kariai.

„Jie nebuvo tam pasiruošę“, – sakė S.Bunjatovas, kuris Dniepro mieste gydosi nuo sužeidimo.

Pasakojimai apie ukrainiečių sėkmę už Bachmuto ribų kontrastuoja su pasakojimais apie nesėkmes mieste. Keliuose į Časiv Jarą, miestą į vakarus nuo Bachmuto, kuris yra Ukrainos pajėgų apsistojimo vieta, kai kurie kariai pesimistiškai vertino mūšį dėl miesto.

Bachmutas jau prarastas“, – sekmadienį sakė 47 metų 24-osios brigados karys.

Pranešama apie ukrainiečių pasiekimus netoliese esančiose teritorijose, o gegužės 9-ąją, Pergalės Rusijoje dieną, vadai paskelbė, kad užėmė daugiau kaip 2.6 kvadratinių kilometrų teritorijos į pietus nuo miesto. Pareigūnai tai apibūdino kaip strateginį žingsnį.

Dėl tokių laimėjimų priešui „labai sunku išsilaikyti Bachmute“, – sekmadienį „Telegram“ platformoje rašė H.Maliar, turėdama omenyje aukštumų už miesto užėmimą.

Kova dėl Bachmuto suklaidino kai kuriuos analitikus, kurie ją apibūdino kaip strategiškai nereikšmingą platesniam karui. Ukraina šiuo metu ruošiasi ilgai lauktam pavasariniam kontrpuolimui, kuriuo tikisi pralaužti Rusijos gynybą bent vienoje 322 km ilgio fronto linijos dalyje.

Kai kurie teigė, kad jei Rusijos pajėgos bus suvaržytos Bachmute, tai gali pakenkti jų pasirengimui kitur.

Sekmadienį Hirošimoje JAV prezidentas J.Bidenas pareiškė, kad Rusija Bachmute prarado daugiau kaip 100 000 karių, o tai yra stulbinantis skaičius, jei jis yra tikslus.

Ukraina, atmetus tam tikrą pesimizmą, atrodo pasirengusi tęsti kovą. Po sužeidimo atsigaunantis karys S.Bunjatovas sakė, kad tikisi grįžti į fronto liniją, pageidautina į Bachmutą.

„Ten yra mano ginklo broliai“, – sakė jis.

Parengta pagal „The Washington Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.