A. Blinkenas: Rusijos karas prieš Ukrainą yra strateginė nesėkmė

JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas penktadienį pavadino Rusijos invaziją į Ukrainą strategine nesėkme ir pabrėžė Vakarų vienybę bei Maskvos praradimus.

A. Blinkenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Blinkenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2023, 1:18 PM, atnaujinta Jun 2, 2023, 1:55 PM

„Rusijos prezidento Vladimiro Putino agresijos karas prieš Ukrainą yra strateginė nesėkmė, ilgiems metams reikšmingai sumažinusi Rusijos karinę, ekonominę ir diplomatinę galią bei jos įtaką“, – Helsinkyje sakytoje kalboje tvirtino A. Blinkenas.

„Pažvelgus į prezidento V. Putino ilgalaikius strateginius tikslus nekyla jokių klausimų: šiandieninė Rusijos padėtis yra gerokai blogesnė, nei prieš visapusišką invaziją, – nurodė JAV valstybės sekretorius. – Ten, kur V. Putinas norėjo pademonstruoti jėgą, jis atskleidė silpnąsias vietas. Ten, kur jis siekė skaldyti, jis suvienijo.“

„Kadangi neturime jokių iliuzijų dėl V. Putino užmojų, manome, kad išankstinė salyga prasmingai diplomatijai ir tikrai taikai yra stipresnė Ukraina, gebanti atgrasyti ir gintis nuo bet kokios būsimos agresijos, – sakė A. Blinkenas. – Į Ukrainos galią investuojama ne diplomatijos sąskaita, o nutiesiant jai kelią.“

A. Blinkenas kalboje atkreipė dėmesį į Rusijos praradimus karo lauke ir Europos rinkose, taip pat Suomijos tapimą NATO nare. Jis teigė, kad V. Putinas siunčia rusus mirti į „savo paties sukurtą mėsmalę“.

„Kremlius dažnai teigė turįs antrą pagal stiprumą pasaulio kariuomenę – daugelis tuo tikėjo. Šiandien daugybė žmonių mano, kad Rusijos kariuomenė yra antra pagal stiprumą Ukrainoje“, – pažymėjo A. Blinkenas.

Jis pasišaipė iš kritikų, sakančių, kad taika įsivyrautų liovusis rėmus Ukrainą, arba tokiu atveju, jei Kijevas atiduotų Rusijai penktadalį savo teritorijos, kuri šiuo metu neteisėtai okupuojama Maskvos pajėgų. Vietoj to A. Blinkenas pažadėjo ir toliau kurti Ukrainos „ateities kariuomenę“. JAV valstybės sekretorius nurodė, kad jo šalis „sveikina bet kokią iniciatyvą, galinčią padėti pasodinti V. Putiną prie reikšmingos diplomatijos stalo“, tačiau tik jeigu joje tuo pat metu užtikrinamas Ukrainos teritorinis vientisumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras