Įvertino Kachovkos užtvankos katastrofą Ukrainoje: rusų tikslas – labai paprastas

Rusijai naktį susprogdinus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, vanduo užtvindė dešimtis šalia Dniepro upės esančių gyvenviečių, prasidėjo paveiktų teritorijų evakuacija, pasirodė pranešimai apie galimą pavojų didžiausios Europoje Zaporožės atominės elektrinės aušinimui. Karybos ekspertai paaiškino žiaurios rusų atakos tikslą ir įvertino galimus civilinius bei karinius šios katastrofos padarinius.

D. Antanaitis ir V. Malinionis pakomentavo Kachovkos užtvankos susprogdinimą ir jo galimas pasėmkes.<br>lrytas.lt koliažas.
D. Antanaitis ir V. Malinionis pakomentavo Kachovkos užtvankos susprogdinimą ir jo galimas pasėmkes.<br>lrytas.lt koliažas.
Darius Antanaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Darius Antanaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>D.Umbraso nuotr.
Karas Ukrainoje. Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Rusijos okupacinės pajėgos susprogdino Kachovkos hidroelektrinę.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Rusijos okupacinės pajėgos susprogdino Kachovkos hidroelektrinę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 2:21 PM, atnaujinta Jun 6, 2023, 4:08 PM

„Susprogdinus užtvanką atsirado natūrali vandens kliūtis, kurią reikia įveikti Ukrainos pajėgoms. Taip siekiama sužlugdyti ukrainiečių kontrpuolimą“, – klastingą Rusijos ataką portalui lrytas.lt komentavo Karybos ekspertas, atsargos majoras Darius Antanaitis.

Anot D.Antanaičio, Kachovkos elektrinės susprogdinimas reikš tragiškus padarinius ne tik aplink gyvenantiems civiliams, bet ir greičiausiai sutrukdys Ukrainos kariuomenės rengiamoms kontrpuolimo operacijoms.

„Nekalbant apie pavojų civilių gyvenimams, iš karinės perspektyvos ši vietovė tampa nepravažiuojama ir neįveikiama pakankamai ilgam laikui. Vienintelis būdas įveikti tokią vietovę yra panaudojant oro transportą – tai yra sraigtasparniais, tačiau su sraigtasparniais neįmanoma perkelti sunkiosios technikos, todėl jei ukrainiečiai planavo kontrpuolimo kryptį būtent šiame regione – rusai sužlugdė ukrainiečių planus“, – paaiškino ekspertas.

Okupantų išpuolio tikslą panašiai aiškino ir karybos ekspertas, atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

„Tikslas – labai paprastas. Kadangi Rusija dabar laukia Ukrainos kontrpuolimo ir ji greičiausiai negalės sėkmingai jo atremti, ji imasi priemonių, kad sutrikdyti Ukrainos pusę, įvelti ją į tam tikrą sumaištį ir tikisi, kad tai sutrikdys sėkmingą kontrpuolimą“, – lrytas.lt sakė jis.

Tačiau, anot V.Maliniono, Rusija nebūtinai turėjo informacijos ar tikėjosi Ukrainos kontrpuolimo operacijų būtent šia kryptimi – priežastis gali būti paprastesnė – sukelti daugiau sumaišties ir nežinombyės.

„Nebūtinai. Tai galėtų būti labiau susiję su tuo, kad sukelti valstybėje dar didesnį chaosą ir taip tikėtis, kad kontrpuolimas gali sutrikti, bet, manau, kad kontrpuolimas nesutriks, nors chaosas, be abejo, bus didesnis“, – svarstė ekspertas.

Kachovkos užtvanką Rusijos pajėgos užgrobė dar invazijos į Ukrainą pradžioje. Ši hidroelektrinė aprūpina vandeniu 2014 m. Maskvos okupuotą Krymo pusiasalį, o jos užtvanka dalyvauja Zaporožės branduolinės elektrinės aušinime.

Didžiausia hidroenergiją gaminanti bendrovė Ukrainoje „Ukrhidroenerho“ pranešė, kad Kachovkos hidroelektrinė yra visiškai sunaikinta ir jos atstatyti neįmanoma.

Bendrovės atstovai taip pat perspėjo, kad nekontroliuojamas vandens lygio kritimas telkinyje kelia papildomą grėsmę rusų užimtai Zaporožės atominei elektrinei. Vanduo iš Kachovkos telkinio reikalingas jos turbinų kondensatoriams ir saugumo sistemoms. Kol kas Zaporožės AE aušinimo tvenkinys pilnas, tačiau jėgainės darbuotojai atidžiai stebi beiskeičiančius rodiklius.

„Po atakos Kachovkos užtvankai kyla didelis pavojus, kad žemupyje gali kilti didžiulis potvynis ir jau dabar ukrainiečiai pradėjo evakuoti gyventojus iš žemupio sričių, bet dar viena bėda yra tai, kad ši hidrosistema aušina Zaporožės branduolinę elektrinę, kuri yra labiau aukštupyje.

Mes nežinome, kokią tai turės įtaką, bet yra rizika, kad gali sutrikti branduolinės elektrinės aušinimas, nes ji turi būti nuolatos aušinama, o aušinimo tvenkinio vandens lygis greičiausiai nukris. Jei sutriks aušinimas, yra rizika, kad branduolinė elektrinė gali perkaisti ir pradėti mėtyti į atmosferą radioaktyvias medžiagas“, – apie pavojų didžiausiai Europoje branduolinei elektrinei kalbėjo V.Malinionis.

Tačiau, remdamasis šaltiniais iš Ukrainos, V.Malinionis tvirtino, kad šiuo metu egzistencinės grėsmės Zaporožės atominei elektrinei nėra:

„Susisiekiau su Ukrainos ekspertais ir jie pasakė, kad Zaparožės branduolinės elektrinės perkaitimo tikimybė egzistuoja, bet yra maža, nes jie turi autonominę aušinimo sistemą, tad pavojus nėra kritinis.“

Visgi ekspertas įspėjo, kad ši tragedija iš lokalios gali tapti tarptautine ir jei nepavyktų užtikrinti Zaporožės atominės elektrinės aušinimo, jos pasėkmes pajustų daugybė šalių, įskaitant ir pačią Rusiją.

„Rusija sukėlė didelį chaosą ne tik Ukrainoje, nes jei bus pažeista branduolinė elektrinė, tai gali paveikti Juodosios jūros regiono valstybes. Reikia žiūrėti į hidrometeorologinius duomenis, kaip dabar juda vėjai, kaip juda atmosferos sluoksniai, bet išsipildžius blogiausiam scenarijui, tokios valstybės kaip Bulgarija, Turkija, jau nekalbant apie Sakartvelą ir tą pačią Rusiją, jos atsidurtų didelio pavojaus zonoje“, – teigė V.Malinionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.