Ukraina: gynėjai tvirtai žengia į priekį, mūšių centras persikelia į pietus, Mariupolio link

Mūšių centras Ukrainoje persikėlia į kelią link Mariupolio, kur ukrainiečių puolimas pamažu stumia Rusijos pajėgas, o britų tankai „Challenger“ jau yra pasirengę prisijungti prie kovos, tvirtina Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 17, 2023, 9:54 AM, atnaujinta Jun 17, 2023, 10:05 AM

Ji teigė, kad aktyviausios kovos vyksta nebe aplink Bachmutą rytinėje Donecko srityje, o pietuose, konkrečiai dviejų pakrantės miestų – Berdiansko ir Mariupolio – kryptimi.

„Jei pirmąją savaitę epicentras buvo rytuose, tai dabar matome, kad kovos persikelia į pietus, ir dabar aktyviausios sritys yra Berdianskas ir Mariupolis, – sakė H.Maliaras. – Rytuose priešas įjungė visas pajėgas, kad sustabdytų mūsų puolimą. Ir jie ten telkia pajėgas, kad mus sustabdytų. Pietuose jiems nelabai sekasi.“

„Visose pietinėse kryptyse matoma pažanga, – pridūrė ji. – Jei kalbėsime apie nuostolius, tai Bachmuto sektoriuje rusų žuvo devynis kartus daugiau nei ukrainiečių. O pietinėje kryptyje rusų žuvo 5,3 karto daugiau nei ukrainiečių.“

Judėjimas Mariupolio link vis dar vyksta palaipsniui – teigiama, kad frontas atsitraukė apie kilometrą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo naktiniame vaizdo kreipimesi sakė, kad judėjimas į priekį yra „svarbiausias dalykas“.

„Kiekvienas karys, kiekvienas naujas mūsų žingsnis, kiekvienas iš priešo išlaisvintas Ukrainos žemės metras yra labai svarbus“, – sakė jis.

H.Maliar sakė, kad konkretūs abiejų pusių patirtų nuostolių skaičiai tebėra įslaptinta informacija: „Neturime didžiulių nuostolių, bet, žinoma, tai karas ir nuostolių yra.“

Jungtinė Karalystė padovanojo Ukrainai 14 tankų „Challenger 2“. Kartu su Vokietijos tankais „Leopard“ ir JAV šarvuočiais „Bradley“ jie sudaro dalį vakarietiškos technikos, kuria aprūpintos devynios naujos mechanizuotos brigados prieš dvi savaites pradėtam puolimui.

Tik vienas „Challenger 2“ tankas buvo sunaikintas mūšio metu, kai per karą Irake Basroje į jį pataikė draugiška ugnis.

H.Maliar atmetė Rusijos prezidento Vladimiro Putino teiginius, kad didelė dalis Vakarų dovanotos ginkluotės buvo sunaikinta.

„Priešingai, vakarietiška įranga parodė, kad ji gali išgelbėti įgulų gyvybes ir tikrai padeda išlaisvinti mūsų teritorijas. Todėl esame labai dėkingi už mūsų Vakarų partnerių, įskaitant Jungtinę Karalystę, suteiktus ginklus ir įrangą“, – sakė ji.

„Challenger“ tankai yra oro desantininkų pajėgų žinioje. Dabar jie laukia savo valandos. Jie yra pakrauti, apginkluoti, bet vis dar laukia“, – pridūrė H.Maliar.

Penktadienį V.Putinas taip pat be jokių įrodymų užsiminė, kad Ukrainos nuostoliai buvo 10 kartų didesni už Rusijos patirtus, o Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad jos pajėgos per pastarąją parą Donecke nukovė apie 500 Ukrainos karių ir sunaikino penkis tankus.

Rusijos prezidentas teigė, kad Ukrainai netrukus nebeliks savos gamybos techninės įrangos ir kad jis ir toliau siekia tikslo „denacifikuoti“ Ukrainą, ir keistai pridūrė, kad V.Zelenskis „nėra tikras žydas“.

„Turiu daug draugų žydų, – sakė V.Putinas kasmetiniame ekonomikos forume Sankt Peterburge. – Jie sako, kad V.Zelenskis nėra žydas, kad jis daro gėdą žydų tautai. Aš nejuokauju.“

H.Maliar teigė, kad pastarosiomis dienomis Rusijos atsargos buvo perkeltos iš pietų į rytus. „Praėjusią savaitę nuvykau įteikti laiško dviem brigadoms Bachmuto sektoriuje, kurios ten sėkmingai pasistūmėjo į priekį, – sakė ji. – Prezidentas asmeniškai ranka parašė jiems padėkos laišką, o aš asmeniškai įteikiau jiems šį laišką.“

Penktadienį Kijevas vėl buvo atakuojamas sparnuotosiomis ir balistinėmis raketomis, kai Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa prisijungė prie grupės Afrikos lyderių, atvykusių į Ukrainos sostinę su taikos misija. Toliau jie lankysis Maskvoje.

Ukrainos oro pajėgos pranešė numušusios šešias Rusijos sparnuotąsias raketas „Kalibr“, šešias hipergarsines balistines raketas „Kinzhal“ ir du žvalgybinius dronus.

Pasibaigus NATO gynybos ministrų susitikimui Briuselyje, Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius pareiškė, kad jo šalis pristatys Ukrainai dar 64 raketas „Patriot“, kurios padės apsisaugoti nuo Rusijos oro atakų.

Saugumo pareigūnų, diplomatų ir žurnalistų delegacija, turėjusi lydėti Pietų Afrikos Respublikos prezidentą į Kijevą, Varšuvos oro uoste daugiau kaip 24 valandoms įstrigo atskirai užsakytame lėktuve, Lenkijos valdžios institucijoms nustačius, kad jie vežėsi dokumentais nepatvirtintus šaunamuosius ginklus.

Trūksta ilgojo nuotolio raketų

Nors dabar Ukrainos kariuomenė perima iniciatyvą, norint pasiekti pergalę, jai reikia tolimojo nuotolio ginklų, kurių veikimo nuotolis siekia iki 200 kilometrų, teigia Ukrainos gynybos ministerija.

Pasak šalies gynybos ministro pavaduotojo Volodymyro Gavrilovo, visi Ukrainos kariuomenės kariniai planai įgyvendinami pagal sąmatas, tačiau norint nugalėti rusų užpuolikus, Ukrainos gynybos pajėgoms reikia tiksliųjų tolimojo nuotolio raketų.

"Šiuolaikiniame kare svarbiausia yra valdyti situaciją, kad būtų žinoma priešo padėtis, taip pat gebėti suduoti didelio tikslumo smūgius dideliais atstumais. Tai yra, turėti ginklų, galinčių smogti priešui iki 200 km atstumu", - sakė jis.

Pasak V.Gavrilovo, Ukraina šiuo metu siekia įsigyti orlaivių, kurie saugos dangų nuo Rusijos balistinių ir kitų raketų ir taip dar efektyviau saugos civilius gyventojus ir civilinę infrastruktūrą.

"Praėjo daugiau nei metai karo ir mes esame įsitikinę, kad kartu su savo partneriais, kurie mus aprūpina viskuo, ko mums reikia, nugalėsime Rusijos užpuolikus", - pridūrė pareigūnas.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.