Pirmą kartą istorijoje: Švedijoje nusileido JAV bombonešiai, dalyvausiantys pratybose

Pirmą kartą šiuolaikinėje istorijoje Švedijoje nusileido JAV bombonešiai, kurie kartu su šia kviestine NATO šalimi dalyvauja pratybose, trečiadienį pranešė kariuomenė.

JAV karinių oro pajėgų lėktuvai „Rockwell B-1B Lancers“ Norrboteno oro pajėgų bazėje F 21 Lulėjoje, Švedijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV karinių oro pajėgų lėktuvai „Rockwell B-1B Lancers“ Norrboteno oro pajėgų bazėje F 21 Lulėjoje, Švedijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 3:34 PM

Švedija, praėjusiais metais atsisakiusi du šimtmečius trukusio karinio neprisijungimo ir siekia narystės NATO, anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad yra pasirengusi priimti NATO karius ir techniką savo teritorijoje dar prieš tapdama aljanso nare.

Du amerikiečių lėktuvai „B-1B Lancers“ pirmadienį, birželio 19 dieną, nusileido Luleo miesto Kallakso oro uoste Švedijos šiaurėje, pranešė kariuomenė.

„Vykdome bendras oro pajėgų ir kariuomenės pratybas su bombonešių operacine grupe“, – AFP sakė oro pajėgų atstovė Louise Levin, nenurodydama, kiek laiko truks pratybos.

Kariuomenė savo pranešime nurodė, kad „pirmą kartą šiuolaikinėje istorijoje JAV bombonešiai nusileido Švedijoje“. „Šiais neaiškiais laikais ir laukiant narystės NATO svarbu turėti stiprių partnerių“, – sakoma jame.

Švedija nuo 2022 metų birželio yra NATO „kviestinė narė“, tačiau jos narystės paraišką, kurią turi ratifikuoti visos 31 valstybės narės, blokuoja Turkija ir Vengrija.

Tik visateisėms narėms taikoma NATO 5-ojo straipsnio kolektyvinės gynybos nuostata, pagal kurią vienos narės užpuolimas laikomas visų narių užpuolimu.

Skelbdamas apie sprendimą priimti NATO pajėgas bei techniką dar prieš įstojant į NATO, Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas teigė, kad jų buvimas pasitarnaus kaip atgrasymo priemonė nuo bet kokių galimų Rusijos veiksmų, taip „siunčiamas aiškus signalas Rusijai ir stiprinama Švedijos gynyba“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.