Pranešama apie keturis Kalnų Karabache nuo Azerbaidžano ugnies žuvusius Armėnijos karius

Ginčijamame Kalnų Karabache trečiadienį nuo Azerbaidžano ugnies žuvo keturi Armėnijos kariai, pranešė regiono separatistų pareigūnai.

Armėnijos kariai, Kalnų Karabachas.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Armėnijos kariai, Kalnų Karabachas.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 9:38 AM, atnaujinta Jun 28, 2023, 9:56 AM

Pasak Kalnų Karabacho gynybos pajėgų, trečiadienio rytą „Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų daliniai paleido artilerijos ugnį“, nukreiptą į Armėnijos pozicijas. Esą žuvo keturi kariškiai. Gynybos pajėgos kalbėjo apie „dar vieną Azerbaidžano provokaciją“.

Vėlesniame pranešime jos nurodė, kad padėtis pasienyje jau yra „sąlyginai stabili“.

Apie šį incidentą pranešta antradienį prasidėjus naujoms JAV tarpininkaujamoms trijų dienų trukmės Armėnijos ir Azerbaidžano taikos deryboms.

Azerbaidžanas ir Armėnija laikomi aršiais priešininkais. Abi šios šalys dėl Kalnų Karabacho vaidijasi kelis dešimtmečius ir dėl regiono kontrolės yra kariavusios du karus.

2020 metais pratrūkusios kautynės baigėsi Rusijos tarpininkautomis paliaubomis, pagal kurias Armėnija perleido daugybės teritorijų, kurios iki tol ilgą laiką buvo jos rankose, kontrolę. Nepaisant to, šios paliaubos yra trapios, tarp abiejų šalių vis pratrūkstant susirėmimams.

Armėnija yra ne kartą apkaltinusi Rusijos taikdarius negebėjimu įvykdyti savo pažadus apsaugoti etninius armėnus, kaip numato 2020 metais sudarytas taikos susitarimas.

Maskva praėjusią savaitę spaudė Azerbaidžaną užtikrinti laisvą judėjimą Lačino koridoriumi – vieninteliu sausumos keliu, jungiančiu Armėniją su Kalnų Karabachu, kuriame gyventojų daugumą sudaro armėnai.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas yra pareiškęs, kad Azerbaidžanas blokuoja vilkstines, gabenančias į Kalnų Karabachą pagalbos priemones. Tai pakurstė nuogąstavimus dėl galimo maisto ir vaistų stygiaus regione.

Azerbaidžanas savo ruožtu tvirtina, kad civilių ir pagalbos vilkstinių judėjimas esą nėra ribojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.