Lenkija ir JK pasirašė strateginės partnerystės sutartį

Lenkija ir Jungtinė Karalystė (JK) pasirašė sutartį, stiprinančią užsienio politikos, saugumo ir gynybos bendradarbiavimą, per spaudos konferenciją trečiadienį Londone sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau.

Lenkija ir Jungtinė Karalystė.<br>lrytas.lt koliažas.
Lenkija ir Jungtinė Karalystė.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-06 14:34

Sutartį „Strateginė partnerystė 2030“ pasirašė abiejų šalių gynybos ir užsienio reikalų ministrai. Pasak Z. Rau, partnerystė, truksianti iki 2030 m., skirta stiprinti ryšius gynybos ir saugumo srityse.

Lenkijos užsienio reikalų ministro teigimu, abi šalys pasirengusios bendradarbiauti remdamos Ukrainą jos kare prieš Rusiją, o tai reikalauja ilgalaikio britų pajėgų dislokavimo rytiniame NATO flange. „Kartu mes stipresni priešindamiesi Rusijos nusikaltimams“, – sakė Z. Rau.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Jamesas Cleverly sakė, kad „Strateginė partnerystė 2030“ primena Lenkijos aljansą su JK Antrojo pasaulinio karo metais. „Kaip tada, kai per Antrąjį pasaulinį karą JK ir Lenkija išvien kovojo siekdamos išsaugoti laisvę Europoje, taip ir dabar JK ir Lenkija vėl eina išvien tarptautinės paramos Ukrainai priešakyje“, – sakė J. Cleverly. Jo žodžiais, strateginės partnerystės sutartis „įpareigoja JK ir Lenkiją ateityje dar labiau bendradarbiauti gynybos, saugumo ir užsienio politikos srityse“.

Didžiosios Britanijos gynybos ministras Benas Wallace'as pabrėžė, kad JK įsipareigojusi ginti rytinį NATO pakraštį. „Istorinės gynybos partnerės ir NATO sąjungininkės JK ir Lenkija išvien gina NATO rytinį flangą ir remia su Rusijos agresija kovojančią Ukrainą“, – sakė B. Wallace'as.

Partnerystė taip pat nustato bendrus prioritetus daugeliu klausimų nuo Baltarusijos iki Kinijos, gynybos pajėgumų ir operacijų. Ji remiasi 2017 m. JK ir Lenkijos sutartimi dėl bendradarbiavimo gynybos ir saugumo srityje bei ilgus metus trukusiu glaudžiu abiejų šalių bendradarbiavimu.

Šiuo metu Lenkijoje dislokuota šimtai britų karių, pernai Didžiosios Britanijos vyriausybė taip pat pasiuntė tankų „Challenger 2“ ir oro gynybos sistemą „Sky Sabre“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?