Iš didžiųjų Ukrainos sąjungininkių – geros žinios, Rusija pasipiktinusi

​Prancūzija perduos Rusijos užpultai Ukrainai ilgojo nuotolio raketų „Scalp“, antradienį pranešė prezidentas Emmanuelis Macronas. Taip pat vyriausybės šaltiniai NATO viršūnių susitikimo Vilniuje kuluaruose skelbė, jog Vokietija perduos Ukrainai ginklų, amunicijos ir karinės įrangos už dar beveik 700 mln. eurų.

Sąjungininkų parama Ukrainai.<br>lrytas.lt koliažas.
Sąjungininkų parama Ukrainai.<br>lrytas.lt koliažas.
D. Peskovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2023, 1:38 PM, atnaujinta Jul 11, 2023, 3:08 PM

Prancūzijos valstybės vadovas gera žinia pasidalino atvykęs į NATO viršūnių susitikimą Vilniuje, kuriame didžiulis dėmesys skiriamas Ukrainos kovai su Rusijos visapusiška invazija.

Šio tipo raketų Ukrainai jau yra perdavusi Jungtinė Karalystė (JK). Britai jas vadina „Storm Shadow“.

Rusijos užpulta šalis, be kita ko, gaus dar 40 pėstininkų kovos mašinų „Marder“, 25 „Leopard 1A5“ tipo tankus, penkias šarvuotąsias remonto ir evakavimo mašinas bei du „Patriot“ priešlėktuvinių raketų paleidimo įrenginius. Ukrainai taip pat bus pristatyta 20 000 artilerijos šaudmenų, taip pat žvalgybinių dronų ir priemonių dronams atremti.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį priešpiet atvyko į Vilnių. Apie naują ginkluotės paketą jis tikriausiai oficialiai paskelbs viršūnių susitikimo pradžioje.

Rusija antradienį sukritikavo Prancūzijos sprendimą nusiųsti Ukrainai ilgojo nuotolio raketų. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad neva tai yra klaida, praneša „The Guardian“.

D. Peskovas prakalbo apie atsakomąsias priemones.

Šie sprendimai negali paveikti įvykių eigos vykstant specialiajai karinei operacijai, jie gali tik pabloginti Ukrainos režimo likimą“, – aiškino Kremliaus atstovas, panaudodamas Maskvos terminą plataus masto karui prieš Ukrainą apibūdinti.

Pirmosios prancūzų tolimojo nuotolio raketos jau Ukrainoje

Prancūzija jau pristatė Ukrainai ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų SCALP, antradienį naujienų agentūrai AFP sakė karinis šaltinis, kai prezidentas Emmanuelis Macronas paskelbė, kad tokios raketos bus suteiktos Kyjivui.

Pareigūnas nepasakė, kiek pasiųsta raketų SCALP. Šias britų ir prancūzų iš oro paleidžiamas raketas Jungtinės Karalystės pajėgos vadina „Storm Shadow“, jos yra didžiausio nuotolio Vakarų ginklas Ukrainoje.

„Pirmosios raketos buvo pristatytos, kai apie tai paskelbė prezidentas“, – sakė šaltinis, kalbėjęs per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.