Norvegija didina karinę pagalbą Ukrainai

Antradienį Norvegijos vyriausybė pažadėjo papildomą 2,5 mlrd. kronų (240 mln. JAV dolerių) karinę pagalbą Ukrainai, bendra suma per metus pasieks 10 milijardų kronų.

Norvegijos premjeras Jensas Gahras Store.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Norvegijos premjeras Jensas Gahras Store.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-11 14:46

Ukraina vykdo gynybinį karą (...) jis vyksta dabar. Būtent dabar tai būtina“, – NATO viršūnių susitikimo Vilniuje kuluaruose žurnalistams sakė Norvegijos premjeras Jensas Gahras Store.

Lėšos bus paimtos iš 75 mlrd. kronų piniginės, kurią Skandinavijos šalis skyrė civilinei ir karinei pagalbai Ukrainai 2023–2027 metais. Šiais metais Oslas skirs karinei pagalbai 10 mlrd. kronų, o civilinei – 7,5 mlrd. kronų, nors iš pradžių planavo po 7,5 mlrd. kronų kiekvienam paketui.

J. G. Store nenurodė, kaip bus panaudotos lėšos ir kokia įranga bus perkama. Jis taip pat paskelbė, kad per penkerius metus jo šalis kasmet įneš po 300 mln. kronų į NATO paramos Ukrainai fondą.

Anksčiau šiais metais Norvegija prisijungė prie daugybės Vakarų valstybių, pažadėjusių Ukrainai tankus, ir pristatė aštuonis Vokietijos gamybos tankus „Leopard 2“. Be to, ji padovanojo kitų šarvuočių, daugkartinių raketų paleidimo sistemų ir artilerijos sviedinių.

Ši Skandinavijos šalis pernai tapo svarbiausia Europos gamtinių dujų tiekėja bei turėjo daug naudos iš naftos ir dujų kainų šuolio kilus karui Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.